IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не се отказват от позицията си срещу "Северен поток" 2

Номинираният за зам.-държавен секретар на САЩ по въпросите на енергетиката заяви, че ще търси начини да намали зависимостта на Европа от руски газ

21:40 | 15.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ не се отказват от позицията си срещу разширението на "Северен поток", става ясно от думите на номинирания за заместник държавен секретар по въпросите на енергетиката Франсис Фенън, пише Ройтерс.

По време на изслушването си пред Сената той обясни, че ще продължи да търси алтернативни начини да намали зависимостта на Европа от руския природен газ.

Ройтерс припомня, че администрацията на Доналд Тръмп има планове да използва износа на енергийни ресурси от САЩ като начин да получи международна доминация. Така Вашингтон обяви, че плановете за изграждане на "Северен поток" 2 е заплаха за енергийната сигурност на Европа.

Страни като Полша, Украйна и Прибалтийските държави нееднократно изразяваха своите опасения, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от Русия, а милиардните приходи Москва ще финансира бъдещи военни съоръжения по границата си с Европа.

От друга страна обаче Германия и Австрия се фокусират по-скоро върху икономическите ползи от газопровода, който ще им предостави по-евтин газ, пише още Ройтерс.

Плановете на Русия са да удвои сегашния капацитет на "Северен поток", минаващ по дъното на Балтийско море. Проектът вече има разрешително за строеж в териториалните води на Германия, а във Финландия, Дания и Швеция процедурата е в ход. Очакванията на проектната компания Nord Stream 2 са строителството на новите две тръби да започне още през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ако пусне СП2 шамарът ще бъде по всички дойч-дизели да минават на сибирски газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Не е само Германия... "Nord Stream 2 is financed by leading energy companies from France, Germany, the Netherlands, Great Britain and Austria."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
И какво следва ...Германия ше отнесе още шамари , но ще си пусне СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още