IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев ще предложи план за оздравяване на Националната кардиологична болница

Дълговете на лечебното заведение към края на 2017 г. са в размер на 7,7 млн. лева, каза здравният министър пред депутатите

10:21 | 16.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на здравеопазването ще предложи план за оздравяване на Националната кардиологична болница, който ще бъде обсъден с ръководството на лечебното заведение. Това каза здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Анелия Клисарова.

Въпросът беше по повод сигналите на лекари, че детската кардиологична клиника е застрашена заради недостиг на медицински сестри и финансови проблеми.

Клиниката по детска кардиохирургия е уникална за България и здравното министерство подкрепя нейното развитие, заяви министърът. Той открои проблемите на болницата, които по думите му са свързани с начина на управление и преразпределението на финансовите ресурси. Налице е неефективно използване на наличния потенциал като човешки ресурс и леглови фонд между отделните клиники, каза той.

По думите на Кирил Ананиев към края на миналата година Националната кардиологична болница има натрупани дългове за 7,7 млн. лева, като намаляват с близо 5 на сто спрямо края на предходната година. Дълговете са основно към доставчици на лекарства и медицински консумативи – 3,4 млн. лева. Задълженията към персонала са за 2,1 млн. лева. 

Трайна тенденция в лечебното заведение е да намаляват просрочените задължения, посочи здравният министър.

Той допълни, че Министерството на здравеопазването е подкрепило болницата чрез предоставяне на целеви средства за капиталови разходи, като за 2013-2017 г. те са за 1,7 млн. лева. По думите му това е доказателство, че държавата продължава да инвестира в развитието на тези специфични звена за децата със сърдечни заболявания.

До момента в Министерството на здравеопазването не е постъпвало искане от болницата за предоставяне на капиталов трансфер за купуване на ехокардиограф за отделението по детска кардиология, каза министърът и пое ангажимент да проучи въпроса.

Преди дни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева също каза, че клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне тя да бъде затворена. Според нея звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване. Годишно в болницата се хоспитализират 900 деца и се проследяват над 10 хил. пациенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още