IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Токио расте апетитът за високи жилищни сгради

Търсенето на луксозни апартаменти на високи етажи в японската столица е тласкано от млади двойки, предприемачи и чуждестранни купувачи

14:03 | 18.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Токио както едно време, така и днес колкото по-близо е домът до Императорския дворец, толкова по-висок е статусът на собственика.

Три от най-скъпите квартали в японската столица – Азабу, Аояма и Акасака, по-известни като трите А, се намират южно от двореца. Тук луксозни жилищни сгради, обитавани от елита на града, се издигат на място, където някога са се намирали разточителните вили на феодалите, пише The Wall Street Journal.

Сред 23-те административни района на Токио Минато, където се намират трите А, отбеляза най-голям скок на цената на земята миналата година. Японското министерство на земята определи средна цена на земята там от 15 280 долара за квадратен метър, повишение с 11,5% спрямо предходната година. Най-скъпата земя в административния район в сърцето на Акасака, близо до американското посолство, беше оценена на 33 368 долара за квадратен метър, повишение с над 50% за пет години. 

Жилищата в кулите в трите А и в квартал Ропонги могат да се продават за цели 3 милиарда йени или 27 млн. долара, съобщават агенти по недвижимите имоти. Президенти на японски компании, адвокати, лекари и хора на ръководни длъжности, които работят за чуждестранни охранителни компании, са сред клентите, търсещи подобни имоти, казва Сатоши Уатанабе, мениджър в Mitsubishi Jisho Residence, имотна агенция, притежавана от Mitsubishi Estate.

Обикновено имоти на стойност 10 млн. долара или повече не се предлагат за продажба на открития пазар, защото купувачите искат да останат анонимни. Вместо това  жилищата се продават тихомълком на избрана малка група купувачи, които агенти по недвижимите имоти обгрижват от години. Цените на имотите и самоличността на купувачите не се разкриват в публични документи.

Един от най-скъпите апартаменти в Япония след „икономическия балон“ в края на 80-те години на миналия век беше продаден на неназован купувач през 2015 г., казва Зоуи Уард, директор на имотната агенция Japan Property Central KK.

Жилището с площ от 203 кв. м на 44-я етаж на сградата Park Court Akasaka Hinokicho The Tower беше продадено за 13,6 млн. долара, докато сградата все още беше във фаза на планиране, съобщава компанията, отговаряща за строежа, Mitsui Fudosan Residential.

Сградата, която е проектирана от японския архитект Кенго Кума, предлага прекрасни гледки към града и се намира близо до парк с ледена пързалка през зимата. Тя трябва да бъде завършена този месец.

Луксозните високи жилищни сгради в Токио обикновено имат по-ниска цена от тези в Лондон, Хонконг или Ню Йорк, тъй като местните купувачи, които са основните двигатели на пазара в Токио, са по-сдържани в определението си за лукс. Съществува слабо търсене на бляскав интериор, на фитнес зала или плувен басейн в сградата. Няколко бани обикновено се предлагат само в пентхаус.

„В японската култура дори да сте богат, ако имате твърде много, това е негативен символ за статус“, казва Адам Джърман, ръководител на маркетинговия отдел и вицепрезидент на имотната агенция Housing Japan.

Но времената и вкусовете се променят. При предишните поколения най-големият син, наследяващ семейния бизнес, обикновено живее с родителите си, грижи се за къщата и я наследява, отбелязва Юкико Такано, която работи в офиса в Токио на List Sotheby’s International Realty. Днес по-младите купувачи предпочитат по-големи и по-модерни жилища, допълва тя.

Технологичните предприемачи и други местни купувачи на 40 и 50 години често приличат повече на чуждестранните купувачи, отколкото на по-възрастните японци, казва Такано. „Те имат различен начин на купуване и живот. Не искат гигантска къща, а добър район, заобиколен от най-модерните заведения за хранене и модни магазини", допълва тя.

Чуждестранните купувачи съставляват съвсем малка част от пазара, въпреки че законите в Япония не ограничават чужденците да притежават имоти. Международните купувачи често идват от Сингапур, Хонконг или други азиатски страни, казва Тошиюки Санада, архитект и заместник генерален мениджър на компанията Mori Building, специализирана в луксозни жилищни имоти за чуждестранни купувачи.

В сравнение с Ню Йорк и Хонконг височината на сградите е по-малка заради градоустройствените ограничения и скъпото обезопасяване на особено високите сгради в случай на земетресение. Жилищните сгради обикновено са около 60-етажни, а новите имат допълнителни хранителни, водни и електрически системи в случай на земетресение.

Една от популярните сгради сред чуждестранните жители е 29-етажната Motoazabu Hills, която се издига в квартал Азабу. Булеварди с ресторанти със звезди Мишлен и бутици на японски и международни марки се пресичат с улици с черешови дървета, които избухват в розово през пролетта, и с дървета гинко билоба, чиито листа се оцветяват в яркожълто през есента.

Някои от новите сгради, които Mori строи, ще включват цели пет спални с вградени бани, което е рядкост в Япония. 54-етажната кула Мори, която се строи в административния район Минато, ще разполага с апартаменти с площ от над 460 кв. м.

Търсенето от чуждестранни купувачи расте. Санада казва, че това се дължи на по-слабата йена миналата година, която позволяваше по-привлекателен обменен курс с валути като хонконгския долар, привързани към щатския долар.

Санада също е оптимист, че Летните Олимпийски игри в Токио през 2020 г. ще привлекат интерес от чуждестранни купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още