IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как биткойнът и блокчейн технологията могат да променят сектора на имотите?

Някои имотни регистри вече тестват пилотни технологии, базирани на блокчейн, с цел намаляване на бюрокрацията и разходите

14:34 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Биткойнът все повече навлиза и в сектора на имотите, но какво може да означава това за бранша? Този въпрос разглежда консултантската компания Knight Frank в нов доклад, публикуван на сайта ѝ.

Създадена с намерението да опрости онлайн плащанията и да премахне посредниците в процеса, както и валутния контрол, дигиталната валута всъщност позволява много по-голям контрол върху личните трансакции през границите. Така няма нужда хората да се съобразяват със скрити такси, кражба на идентичност, работно време на банките и т.н. Донякъде се осъществява контрол и върху влиянието на инфлацията, посочват експертите.

Броят на биткойните в обращение почти се е утроил за последните шест години и в момента 80% от наличното предлагане се използва, макар и броят на търгуваните биткойни седмично да е около 1% от глобалния пазар на валути.

Виртуалната валута стана обаче прекалено популярна. Мрежата така или иначе не е подготвена за подобна активност и обеми и все повече се затруднява да ги поддържа, посочва се в доклада. Това е причината трансакциите все повече да се забавят, което е една от причините за силната волатилност на дигиталната валута. Това на свой ред вреди на репутацията ѝ. 

Технологията зад биткойна обаче – блокчейн, може и да е създадена конкретно за дигиталната валута, но може да бъде модифицирана и адаптирана и за други приложения в услуга на глобалната финансова система, посочват още експертите. Според различни прогнози до 2022 г. подобни технологии ще се прилагат от повече от една четвърт от глобалните организации. Други оценки показват, че глобалните банки биха спестили 12 млрд. долара годишно с прилагането на подобни технологии. Спестяванията при бизнеса могат да достигнат и 50 млрд. долара на година.

Някои имотни регистри по света вече успешно правят опити да внедрят блокчейн технологията като част от процесите по дигитализация, пише в доклада. Имотният регистър в Швеция например вече успешно въведе подобна пилотна технология, с която всички документи, свързани с дадена трансакция, се споделят между участващите страни. Всяка стъпка се верифицира, като се спестяват време и разходи и на участниците в трансакцията, и на администрацията, а същевременно се увеличава прозрачността и се защитава сигурността на личните данни.

Според оценки на Световната банка 70% от глобалното население няма достъп до имотни регистри. Там, където ги има обаче, процесът е силно затормозен от бюрокрация, често се допускат грешки и неточности. Начинът за преодоляването на проблемите е именно дигитализацията, като тук може да навлезе блокчейн технологията, казват от Knight Frank.

За по-развитите пазари това може да означава край на хартията при сделките дори между различни юрисдикции, т.е. държави, с изцяло електронизиран процес по сключване и подписване на договори и нотариални заверки. Това би облагодетелствало купувачите на жилища и бизнес имоти, както и би облекчило значително кредиторите, мениджърите на имоти и другите участници в сделките.

В центъра на това стоят т.нар. „умни договори“. С тях лесно може да се проследяват плащанията от наеми, дивиденти, вноските по кредити и т.н., като се намали вероятността от допускане на човешка грешка.

С блокчейн технологията може да се намали необходимостта от локална експертиза при осъществяване на дю дилиджънс и управление на имоти, което дава възможност за спестяване на разходи, подчертава се в доклада. Професионалистите в сектора на имотите ще се занимават по-малко с документация и бюрокрация, което ще им позволи да се концентрират върху ключовите си функции.

Това би привлякло обаче и по-малки играчи на пазара на имоти, което пък да окаже допълнителен натиск върху пазара и да влоши волатилността на целия сектор, предупреждават от Knight Frank.

Това обаче може да повиши и ликвидността на пазара, което има две страни. От една страна, това е предпоставка за по-бързи сделки, често с големи отстъпки. От друга обаче, ликвидността превръща даден актив – в случая имотите, в актив убежище. Собствеността така или иначе не може да бъде продадена с едно кликване на бутона като акциите и облигациите при евентуална паника, така че инвеститорът има време да изчака и да види пазарните реакции.

В допълнение кредиторите, които използват платформи, базирани на блокчейн или изкуствен интелект, могат да предотвратят много по-лесно аномалии при цените, каквито видяхме по времето на глобалната финансова криза. Така и секюритизираните книжа, зад които стоят някакви активи, могат да станат по-достъпни за инвеститорите.

Основният проблем пред всичко това е, че блокчейн технологията крие рискове и проблеми, които трябва да бъдат решени преди тя да започне широко да се ползва в сектора на имотите. Освен това технологията трябва да премине през сериозни стрес тестове, съдебните и данъчни власти, както и регулаторите, трябва да оценят функционирането ѝ, а и участниците на пазара трябва да са я усвоили.

Системата трябва да бъде и напълно защитена от хакерски атаки. Не липсват и рискове от измами, което е сериозен систематичен риск, посочва се в документа.

Според някои биткойнът вече е навлязъл в широка употреба. Дали обаче виртуалната валута може да стане пригодна за имотни сделки? Вероятно да, смятат експертите. С по-широк потенциал да въздейства върху сектора обаче е блокчейн технологията и в случая въпросът не е „дали“ а „кога“ тя ще навлезе широко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още