IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Срещата Турция-ЕС е голям успех на българската външна политика

Ще имаме възможността да обсъдим въпроса за отношенията между Брюксел и Анкара, посочи външният министър

11:50 | 16.02.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Предстоящото посещение на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган на 26 март е съвместна инициатива на българския премиер Бойко Борисов като председателстващ Съвета на Европейския съюз (ЕС), председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Срещата Турция-ЕС е голям успех на българската външна политика. Това коментира външният министър Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На тази среща ще имаме възможността да обсъдим въпроса за отношенията между Анкара и Брюксел, посочи външният министър. Това е така нареченият Лисабонски формат, при който се срещат председателите с институциите, обясни Захариева.

Въпросите, които президентът Румен Радев призова премиерът да зададе на Ердоган, са много важни, но те се поставят на двустранните срещи, не на ниво медиатори, продължи Захариева. На тази среща ще има възможност да се обсъдят като цяло отношенията ЕС – Турция, в това число, разбира се, въздържането от намеса във вътрешните работи на всички държави, в които има турски граждани. 

Припомняме, че президентът Румен Радев каза, че няма да се натрапва там, където не е канен, но призова премиера да постави пред Ердоган въпросите за ненамеса в нашите вътрешни работи в изборния процес, духовния живот на българските мюсюлмани и за компенсациите на тракийските бежанци.

Според Захариева фактът, че България успява да организира такава среща е голям успех за българската външна политика.

На въпрос дали Радев е поканен, тя посочи, че президентската администрация е информирана за всяко действие. Когато има посещение на ниво премиер или външен министър, винаги информираме президента и той, ако има желание, се среща с тях, каза Захариева.

Външният министър посочи, че предстои да се уточни форматът на срещата с турския премиер, но „така или иначе това е формат по време на българското европредседателство и в него се срещат председателството с институциите и съответната държава, не е формат на лидерите“. Ако президентът има желание да се види с Ердоган, това ще се осъществи, подчерта тя.

В никакъв случай България не разнася шеберт или чай, или кафе по време на българското председателство, напротив“, каза тя в коментар на посоченото от Румен Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
портиера може и да е мушнал некой $$$ в пазвата покрай тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Цензурират , щото инак ше им спрат папото...всичките са на яслата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ти внимавай как говориш за тиквата, щото тук цензурират! Не може да се говори лошо , щото се обиждал и не можел да бие дузпите добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 6 години
На българската или на турската външна политика е тоя успех?Щото според някои граждани българският *** толуп е подчинен на Ердоган.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 6 години
колкото срещите в Давос на Трамплина са били успех за портиера на хотела ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
ratten
преди 6 години
браво, да ви имам успехите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още