IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е втората основна дестинация на българските вина

През 2017 г. износът на вино за азиатската страна се удвоява, показват данни на Министерството на икономиката

15:57 | 16.02.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. е регистрирано двойно увеличение на износа на български вина за Китай, което нарежда страната на второ място от всички експортни дестинации за българския винен бизнес. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Българските вина започват да навлизат все повече на азиатските пазари, показват данните на ведомството.

„За виното трябва да говорим повече като бизнес с огромен експортен потенциал“, коментира още Манолев и се ангажира търговските ни аташета зад граница да продължат да подкрепят всеки български винопроизводител в усилията му да стъпи на нови пазари.

По думите му за миналата година от България са изнесени вина на обща стойност над 31 млн. евро. Основни наши пазари са Полша, Швеция, Русия, Чехия и други.

„Статистиката показва, че броят на предприятията в сектора нараства средногодишно с около 5%, а общият им оборот е над 130 млн. евро“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
gembirdkz
преди 6 години
"По думите му за миналата година от България са изнесени вина на обща стойност над 31 млн. евро. "31млн евро за цялата година,ЕГАТИ БИЗНЕСА ЕГАТИ СМЕШКАТА.ТОВА ЛИ Е ГОЛЕМИЯ ИЗНОС НА ВИНО.АБСОЛЮТНА СМЕШКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
zap
преди 6 години
износът на вино за азиатската страна се "усвоява" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още