IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Отношенията с Турция достигнаха критична точка

Двете страни са готови да възстановят връзките си, като Анкара дори предложи изпращането на съвместна военна сила в Сирия

17:31 | 16.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Рекс Тилърсън (вляво) и Мевлют Чавушоглу (вдясно) по време на срещата си в Анкара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън (вляво) и Мевлют Чавушоглу (вдясно) по време на срещата си в Анкара. Снимка: Ройтерс

Отношенията между САЩ и Турция се намират в критична точка, заради което Вашингтон се ангажира да задълбочи сътрудничеството си с правителството на президента Реджеп Ердоган. Това заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън след среща в Анкара с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Двете страни се съгласиха да направят опит за възстановяване на обтегнатите отношения помежду си, като Турция дори предложи изпращането в Сирия на съвместна военна група, но само ако кюрдските милиции, подкрепяни от Вашингтон, напуснат пограничната зона.

По думите на Тилърсън, който вчера проведе среща и с Ердоган, трябва да се обсъдят варианти за „продължаване напред“ в двустранните отношения, тъй като връзката между двете страни е „прекалено важна“, съобщава агенция Ройтерс.

След общата си среща двамата дипломати договориха и създаването на „ориентиран към постигането на резултати механизъм“, който да се занимава с причините за напрежение между страните.

Един от основните фактори за влошените двустранни отношения станаха сирийските кюрди, които Вашингтон подкрепя като част от силите на опозицията в страната, сражаващи се срещу „Ислямска държава“. За Анкара обаче те са терористични формирования, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Противоположните позиции на страните създават условия и за сблъсъци, след като по-рано миналия месец турската армия започна операция срещу кюрдите на сирийска територия.

Именно постигането на разбирателство относно конфликта в Сирия е основна цел на визитата на Тилърсън, посочва агенция Bloomberg.

Приоритет за двете страни ще бъде и решаването на въпроса с град Манбидж, контролиран от кюрдските милиции, срещу който Ердоган предупреди, че ще започне офанзива.

По думите на турския външен министър двете страни ще работят заедно, за да възстановят стабилността в града. „След като (кюрдските формирования – бел. ред.) Отрядите за защита на народа (YPG) си тръгнат оттам, ние може да предприемем съвместни стъпки със САЩ, базирани на доверие“, посочи Чавушоглу. От своя страна Тилърсън заяви, че според него градът трябва да остане под контрола на Вашингтон или неговите съюзници.

Друга причина за напрежение между членките на НАТО са и плановете на Русия да продаде на Турция своята противоракетна система С-400. Американският държавен секретар отправи остра критика към Анкара по този въпрос и заяви, че се надява Турция да разбира какво рискува с подобна сделка.

По време на двустранните си срещи Анкара и Вашингтон не можаха да постигнат напредък и по въпроса с турския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е обвиняван за организирането на неуспешния опит за преврат в Турция от лятото на 2016 г. Бившият приближен на Ердоган, превърнал се впоследствие в негов основен противник, живее от 1999 г. в самоналожено изгнание в САЩ. След събитията от 2016 г. турските власти поискаха екстрадирането му.

„Съгласихме се, че ще продължим да проучваме всички доказателства, които могат да ни бъдат предоставени“, каза Тилърсън във връзка с делото на Гюлен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още