IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са обвиняемите за руската намеса в американските избори

От "Главният готвач на Путин" и "Фабрика за тролове" - 13 физически и 3 юридически лица са обвинените по делото

09:28 | 17.02.18 г. 2
<p>
	Специалният прокурор Робърт Мълър. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалният прокурор Робърт Мълър. Снимка: Ройтерс

"Главният готвачът на Путин" и "Фабрика за тролове" са главните обвинени за руската намеса в американските избори отпреди две години, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Вчера стана ясно, че Робърт Мълър, специалният прокурор, водещ разследването в САЩ, обвинява 13 физически лица и три юридически лица, припомня БТА.

Начело на физическите лица е бинесменът Евгений Пригожин. Той е известен с прозвището "Главния готвач на Путин". Смятан е за близък до Кремъл. Той е начело на компанията Конкорд, която действа в сектора на ресторатньорството и кетъринга. Компанията осигурява храната за редица прояви и събирания в Кремъл и вече е обект на американски санкции.

Само в Москва компанията е спечелила договори на стойност 1,6 милиарда рубли (27 милиона доолара) за осигуряване на храната за държавни училища. За повече от 10 години, откато установи отношения с Путин, бизнесът на Пригожин се е разширил - от услугите до отбраната, предаде АП.

Руски издания твърят, че той е свързан с групата руски наемници Вагнер, която праща хора в Сирия да се сражават на страната на руските сили. Пригожин отхвърля каквито и да е връзки с тази група. Руските издания свързват Пригожин и с компанията Евро Полис, която също е свързана с Вагнер и е обект на американски санкции от януари.

Според Вашингтон тази компания има договор със сирийското правителство за защита на петролните и газовите полета в Сирия в замяна на 25 процента от тяхната продукция. Според руски издания компанията е сключила и тайно споразумение, целящо получаване на контрол върху някои петролни и газови сладове и рафинерии в Сирия, ако нейните хора изгонят оттам бунтовниците, противопоставящи се на режима, предаде Франс прес.

Вашингтон обвинява Пригожин, че е финансирал групата от руснаци, намесили се в американските избори. Пригожин коментира тези обвинения с това, че американците виждат, онова, което им се искат да видят.

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
Браво ! Щом на Путин готвачът е толкоз кадърен , за тайните служби какво да кажем ... : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още