IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неохим срещу Трейс – битката за влизане в SOFIX продължава

Преди почти 6 месеца ръководството на Трейс беше възмутено, че дружеството бе включено в SOFIX и изключено на следващия ден

08:09 | 20.02.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бикът пред сградата на БФБ-София е бил мълчалив свидетел на много промени в основния индекс SOFIX. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бикът пред сградата на БФБ-София е бил мълчалив свидетел на много промени в основния индекс SOFIX. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Битката между Неохим АД и Трейс груп холдинг АД за влизане в индекса SOFIX продължава с нова фаза.

Преди почти 6 месеца ръководството на Трейс беше възмутено, че БФБ-София включи пътностроителния холдинг в SOFIX, а на следващия ден го изключи поради грешка в изчисленията.

Тогава ръководството на пътностроителната компания поиска Комисията за финансов надзор (КФН) да извърши проверка на БФБ – София за разпространяването на невярна или подвеждаща информация и обвини пазарния оператор в манипулация.

Сега почти шест месеца по-късно се насочваме към 1 март, когато трябва да бъде определен новият състав на индекса SOFIX. Критериите са четири - пазарна капитализация, оборот, брой сделки и размер на спреда. Те са трудни за изчисляване, но бърз поглед сочи, че към момента пазарът дава предимство на Трейс.

През последните три месеца акциите на Трейс поскъпват с 16%, а тези на Неохим са надолу с 14% за въпросния период. В последните дни акциите на Неохим АД отчетоха най-ниската си цена за последните почти 3 години от 45,2 лв. за брой. Винаги преди ребалансиране на индексите анализатори изчисляват коя компания влиза и коя излиза и купуват/продават предварително. Последното е възможно, защото данните за посочените по-горе 4 критерия са публично известни. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Ако Неохим излезе от SOFIX, а Трейс влезе в индекса, Expat SOFIX ETF ще трябва да продава акциите си в Неохим и да купува в Трейс. Фондът вече продаде акциите си в Неохим преди почти 6 месеца, но бързо си ги възстанови, след като се оказа, че Неохим не напуска индекса.

Че Неохим АД ще напусне индекса, а Трейс груп холд АД ще влезе, показва не само пазарът (като движение на цените). Подобно е и мнението на участниците във форума на Investor.bg в темата Ребалансиране на SOFIX.

Разбира се, възможно е да има и други изненади и други компании да влязат или напуснат индекса, включително защото има още време до 1 март. А на хоризонта се появи и IPO-то на Градус, което, ако е успешно при планирания мащаб, ще създаде нов кандидат за влизане във водещия индекс. Тъй като съставът е фиксиран на 15 компании, ще има и нов кандидат за излизане.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
За влизане в SOFIX амбиция има и Корадо България АД, като целта на дружеството е това да стане до края на 2018 г. В момента компанията от гр. Стражица няма нужните 750 акционера (по данни към 16 февруари са 627 лица), но това бързо може да се промени, като например се раздадат по 1 акция на нужния брой служители.

Силен кандидат за SOFIX може да се окаже и Елана Агрокредит АД, защото броят акционери расте силно - от 289 лица на 10 май 2017 г. до 440 на 16 февруари 2018 г. А пред компанията предстои двойно увеличение на капитала при емисионна цена от 1,1 лв. (около 20% под пазарната).

Могат да се появяват и много други кандидати за индекса или сегашните членове да отслабнат и да го напуснат. Затова очакванията са за динамичен състав на основния борсов измерител в следващите години и последващи покупко/продажби от Expat SOFIX ETF, който следва бенчмарка.

Ребалансирането на индекса се извършва два пъти годишно - в началото на март и началото на септември. Често компания, излязла през март, се връща в индекса през септември, и обратно, което създава временна динамика в движението на цените ѝ.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Трейс Груп Холд АД(T57)

Неохим АД(NEOH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още