IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Икономиката на България расте стабилно, но е сред най-бавните в региона, ЕК представя планове за новия бюджет на ЕС, а Курода ще остане ръководител на ЯЦБ

08:09 | 19.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Икономиката на България се е разширила с 3,6% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2017 г., което представлява забавяне спрямо ръста от 3,9% през предходното тримесечие, сочат сезонно изгладените експресни оценки на Националния статистически институт (НСИ). Това представлява най-слабото разширяване от третото тримесечие на 2016 г. насам.

Националната статистика отчете увеличение на БВП през първото и второто тримесечие на миналата година от 3,7%, а през периода юли – октомври беше отбелязан най-високият тримесечен ръст на произведените стоки и услуги в българската икономика през тази година – 3,9%. Само през четвъртото тримесечие на 2016 година беше регистрирано по-голямо нарастване от 4%. На тримесечна база БВП расте с 0,8 на сто спрямо нарастването от 0,9 на сто през третото тримесечие на 2017 г. Основният двигател продължава да бъде вътрешното потребление, където темпът на растеж леко се ускорява до 4,7% на годишна база. За сравнение - ръстът през предходното тримесечие беше 4,3%. 

Годишната инфлация през януари продължава тенденцията на забавянеПотребителските цени в България се увеличават с 1,8% на годишна база през януари 2018 г., като се забавят чувствително спрямо отчетения през декември ръст от 2,8%. Според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) месечната инфлация през първия месец на годината е 0,3%.

Лошите кредити в България отчитат поредно понижение – този път в сферата на бързите заеми. Изчисленията на Investor.bg на база на данните на централната банка показват, че необслужваните вземания намаляват вече 13 тримесечия. През третото тримесечие на 2014 г. те са 614,022 млн. лева при раздадени 2,013 млрд. лева кредити. В края на декември размерът на необслужваните заеми при вземанията на дружествата, специализирани в отпускането на бързи заеми в България е 344,6 млн. лева и намалява с 15,7% (64,1 млн. лева) на годишна база, отчете Българската народна банка (БНБ).

ЕС и еврозоната

Парламентът на ЕС предпочита управителя на централната банка на Ирландия Филип Лейн да бъде назначен за нов заместник-председател на ЕЦБ пред министъра на икономиката на Испания Луис де Гиндос. По-рано беше проведено неофициално изслушване на двамата кандидати в комисията по икономически и парични въпроси на Парламента, която изпрати оценката си на Съвета на държавите членки. Те ще изберат кандидат и ще го предложат на парламента. Вотът на Европейския парламент обаче не е обвързващ, а държавните и правителствените ръководители ще имат последната дума. Според съобщенията в медиите те, от своя страна, благоприятстват Де Гуиндос.

Европейската комисия представи различни варианти за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода от 2021 г. до 2027 г. Бюджетната дупка, произтичаща от излизането на Обединеното кралство от ЕС, би могла да бъде запушена, наред с другото, чрез съкращаване на селскостопанската и инфраструктурната помощ за по-бедните региони и бъдещо разпределяне на средства от ЕС на държавите членки само при условие, че те спазват конституционните принципи. За първи път ЕК определи обхвата на общите фондове за еврозоната. За седемгодишния период е посочена бюджетна линия от най-малко 25 млрд. евро. Комисията възнамерява да публикува окончателното си предложение за бюджета през май.

Икономическата продукция в еврозоната през четвъртото тримесечие на 2017 г. се е увеличила с 2,7% на годишна база според Евростат. За цялата изминала година БВП на еврозоната се повишава с 2,5%, което е най-бързият темп на растеж от 2007 г., когато беше отчен скок от 3%. Същият темп на растеж се отбелязва и от ЕС като цяло. В страните от еврозоната БВП се увеличава с 2.7% на годишна база през последните три месеца на изминалата година, показват експресните оценки, публикувани от Евростат. През третото тримесечие отчетеният растеж беше с 2,8% и в ЕС, и в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още