IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камен Плочев: Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил

Високопоставен политик в управлението е заплашвал управителя на НЗОК да подава оставка

10:32 | 19.02.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев няма да подаде оставка. „Няма да подам оставка, нищо незаконно не съм направил”, заяви проф. Камен Плочев по bTV.

В петък здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Плочев заради неспазване на законовата процедура на искане за актуализация на бюджета на Здравната каса. Малко по-късно от здравния фонд обявиха, че министър на здравеопазването няма право да иска оставка на шефа на НЗОК, защото той се избира от Народното събрание.

От разговора в студиото тази сутрин стана ясно, че проф. Камен Плочев е разговарял в неделя и с премиера Бойко Борисов, който му е обяснил, че трябва да се спрат с течове от НЗОК към чужбина. Плочев е категоричен, че Борисов не му е поискал оставката.

Плочев е категоричен, че е уведомил здравното министерство за намеренията си да иска допълнителни пари за покриване на дълговете на Касата към чужди здравни фондове. Той каза, че негов близък приятел му се обадил да му въздейства да подаде оставка.

„Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница като професор никога няма да си намеря”, разказа Плочев.

Той отказа да коментира откъде е дошъл натискът.

В студиото беше и депутатът от БСП Славчо Велков в качеството си на личен приятел на Камен Плочев. Той поясни, че натискът срещу него идва от политик на висок пост в управлението на държавата. „Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата”, допълни Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също е разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

Велков обясни, че главната фигура, която е движила това, е зам.-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева. Той има доказателства за това, че тя грубо се намесва в оперативното ръководство на Касата и се опитва да изземва функциите му.

Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза: „Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек за главен секретар“, разказа Камен Плочев. „Като член на надзора тя има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция. Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне”, категоричен бе Плочев.

Славчо Велков припомни, че през 2010 г. Жени Начева е била обвинена в две престъпления по служба и тогава премиерът Борисов ѝ поискал оставката. „И тя тогава се позова именно на това, че парламентът я избира нея”, допълни Велков.

Плочев отново изтъкна тежестта на казуса с дълговете на Здравната каса към чужди фондове, които към края на миналата година са близо 270 млн. лева. Той посочи, че това са планово лекувани български граждани, защото у нас лечението е било невъзможно.

Плочев е съгласен с премиера, че първо трябва да се спрат течовете към чуждите каси, а след това да се изплати дължимото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
нямаме късмет, отново не сме случили на здравен министър ....ама май и на финансов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още