IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО на Балканите е грешка

Алиансът наруши "джентълменски споразумения" да не се разширява на Изток, смята руският външен министър

11:31 | 19.02.18 г. 41
<p>
	Сергей Лавров. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: Архив Ройтерс

Разширяването на НАТО и влизането на страните от Западните Балкани в пакта е грешка, смята руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската информационна агенция Bata, цитирано на сайта на руското Министерство на външните работи.

Лавров е категоричен, че Алиансът е нарушил "джентълменско споразумение" с Русия от 90-те години, според което НАТО няма да се разширява на изток. Такива обещания са били дадени от ръководители на САЩ и европейски държави, но не са били вписани в официален документ. "Навярно трябваше да го направим", коментира руският външен министър.

Според Лавров стремежът е да се държи Европа разделена на две, а разделителната линия се приближава все повече към руската граница и дори големи контингенти на страни от НАТО вече са разположени по границите с Русия.

"Това не само противоречи на договорките, но и нанася и колосална вреда на усилията да бъде обезпечена сигурността и безопасността на Европейския континент", категоричен е руският външен министър. НАТО не може да се справи с терористичните заплахи, или с наркоканалите, например, коментира още Лавров.

Той посочва, че след трите три вълни на разширявания на Алианса сега на дневен ред са и Западните Балкани, като страните в региона са изправени пред избора - със Запада или с Русия. Лавров определя и приемането на Черна гора в НАТО като "абсолютно ненужно".

В своето интервю пред Bata руският външен министър посочва още, че пред избора Русия или Запада е била поставена и Украйна и това е причината за проблемите на страната - държавен преврат, появата на радикали и неонацисти и т.н.

"Русия никога в историята на Балканите не е търсела конфронтация в региона, а винаги се е старала да я ликвидира и да помогне на балканските народи да отстояват своите държавни интереси, своите духовни, религиозни, културни, цивилизационни корени", отбеляза Лавров и допълни, че и сега в Москва се ръководи от същата логика.

По отношение на стратегията на ЕС за интегрирането на Западните Балкани руският външен министър е категоричен - отношенията с Брюксел не трябва да бъдат противопоставяни на отношенията с Евразийския съюз. Той посочва, че в Москва не виждат проблем държавите в региона да станат част от Европейския съюз.

"Предлагат им условия за присъединяване и те са длъжни сами да оценят доколко тези условия ги устройват, доколко отговарят на националните интереси на съответните държави", казва Лавров пред сръбската агенция.

Той припомня, че между Сърбия и Русия има договор за свободна търговия и посочва, че Белград е пример за политика, която се стреми да използва предимствата и на Запада, и на Изтока.

"Сръбският президент Александър Вучич каза какви са приоритетите на Сърбия - да влезе в Евросъюза, но никога не е казвал, че това ще бъде за сметка на Русия", допълни още Лавров.

По-късно през тази седмица Сергей Лавров ще бъде на официално посещение в Сърбия. Планирани са срещи с неговия колега Ивица Дачич, както и с премиера на страната Ана Бърнабич и президента Александър Вучич.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
било е планувано да се казва Св.св. Кирил и Методий ... невски е наложено със сила, така че не лъжи като *** мангaл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
неграмотен ***, цар-освободител е щото е освободил руския крепосник. и Ал. невски е бил мюсолманин, исторически факт, крит от ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 6 години
Сетила се Мара да се побара та и тоя чичак работата същата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 6 години
всичко това е вярно. Само две уточнения - когато го завършват сме във война с Русия. За кратко името му е друго(не помня какво). Но винаги е било планувано да е Невски.И...Димитър Йончев като бях студент разправяше, че по списък били над 4 милиона даренията...ама нещо половината ги нямало в ковчежето. Не съм проверявал дали е истина, ама е забавен анекдот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Нема да се учудим, ако след некоя година се съберете пос ерковците-русофоби и от благодарност за горното го прекръстите на "Св. Св. Рузвелт и Чърчил"... За това ставате, ама нещо да направите и да остане... йок...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Мноо ме заболя... едноокия...въшко празноглава... :lol:"Решението за изграждане на паметник за светлия подвиг на Освобождението, в който се сля кръвта на освободителите с кръвта на освободените е взето през 1879 г. по време на Учредителното събрание в Търново (предложението прави Петко Каравелов).Княз Александър се обръща с възвание към българите и храмът е вдигнат с народни дарения. Събрани са доброволни вноски на обща сума 1 900 000 лв.Основният камък е положен с изключителна тържественост на 3 март (19 февруари стар стил) 1882 г., четвъртата годишнина от подписването на Санстефанския договор.... (Не на 24 май, нали?)Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев (1848 1918), италиански възпитаник, с помощници руските архитекти Александър Смирнов (1861 ?) и Александър Яковлев (1879 1951)Храмът е посветен на Александър Невски, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител."А това е приносът на "цивилизованите ни нови братя-освободители" от руския ботуш:"Шрапнелите и ударните вълни от англо-американските бомбардировки на София през Втората световна война повреждат сериозно катедралата. Засегната е най-много северозападната част. Медната обшивка е пробита на много места, разрушени са всички мозаични икони от подвратните тимпани, а стъклата на иконостасните икони са счупени. Повредена е живописта в северозападната галерия, както и някои картини от сводовите проходи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
а за Ал. Невски изведнъж млъкна ... щото истината, боли :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 9 rate down comment 5
khao
преди 6 години
Друг е въпросът, че в България руски ботуш е стъпвал веднъж през 1878 и веднъж през 1944. ----след 78ма едва ги изгонихме, щом и дядо ти Вазов, тоя див русофил ги намрази преди края на живота си смятай кво е било, а след 44та още не можем да ги изгоним! ... но ти е простено, стар си, не разбираш как се развива света, а мозъка ти е силно облъчен от комунизма, с две думи ненужен си !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 6 години
аз ще си стоя където си искам, вече сме свободни и не е нужно *** като теб да ме командват... ето това е хубавото на свободата от руския ботуш, мога да ида където си искам и съм го правил... Твоите деца щеше да са добре тук, там, върти алабалистика колкото искаш... ама фактите са че отидоха в САЩ, а не в Масква :):) Бил съм и извън България и там съм се справял, върнах се щото най после се махаме от токсичната прегръдка на Масква, ако се обърнат нещата и пенсионерите като теб победят, нямам проблеми пак да си тръгна ... щото вече сме свободна държава и не стрелят по границата като едно време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 3
Money
преди 6 години
Ако можеше само СеСеРе-то нищо да не прави в България щеше да е най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още