IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Лошата Русия има централна роля в западната дипломация

Конференцията по сигурността в Мюнхен показа неудобната истина - Русия е от критично значение за решаването на повечето конфликти, пише агенцията

20:00 | 19.02.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конференцията по сигурност в Мюнхен показа неприятната истина - Русия е от критично значение за решаването на повечето световни конфликти, пише в анализ агенция Ройтерс.

Статутът на Русия като ядрена държава, военните й операции в Сирия и ветото, което има за решения на Съвета за сигурност на ООН, означават едно - всяко дипломатическо усилие в крайна сметка включва и Москва.
"Не можем да намерим политическо решение без Русия", признава норвежкият министър на отбраната Франк Беке Йенсен.

В Мюнхен обаче Русия има публичния образ на лошото момче - критикувана за намесата в американските президентски избори през 2016 година, както и заради анексирането на Крим.

Конференцията по сигурността е едно от малкото събития, при които на едно място се събират експерти от Европа, САЩ и Русия. Представителите на САЩ обаче видимо бяха раздразнени от отказа на Москва да признае намесата си в изборите в родната им страна, пише Ройтерс.

Едно от предизвикателствата за Запада всъщност е, че кризите са взаимосвързани и връзката им с Русия е видима - в Сирия Русия е съюз на врага на Израел - Иран, Турция удари кюрдските сили в Северна Сирия с благословията на Русия, а усилията на САЩ за спирането на ядрените амбиции на Северна Корея се основават отчасти и на желанието на Русия да приеме призивите на САЩ и Европа за петролно ембарго над Пхенян.

"Преди години можехме да говорим за отделни кризи, но днес, ако обсъждаме една, разтърсваме другите", признава още норвежкият министър на отбраната.

Русия подкрепя и сепаратистите в Украйна, което също дразни Запада, пише още Ройтерс. Според участниците в Мюнхен мироопазващите сили на ООН имат шанс да решат конфликта в страната, който продължава вече четири години.

"Всичко е в ръцете на Русия", коментира обаче специалният пратеник на САЩ Кърт Волкър.

Преди години именно в Мюнхен тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обеща, че ще подобри връзките с Русия. Малко хора на Запад обаче си дават сметка колко е наранена Русия от разпада на СССР и разширяването на НАТО, пише още Ройтерс.

Сега, със западните санкции, отношенията между Русия и Запада са на най-ниското си ниво от Студената война насам и според дипломати шансовете да се подобрят са малки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
"Да не дочекаме скоро и анализи на Ройтерс и Блумбърг за нацисткия характер на преврата в Украйна и за престъпниците, които западът подкрепи там да наложат нещо, от което вече се срамуват"Амчи да, освен руски културни центрове, украинските нацисти ката ден разбиват и БАНКИ !!! Т'ва за англосаксонеца е ерес нечувана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Русия е ядрена суперсила, Русия е страна-победителка във ВСВ и основател на ООН, постоянен член на СС на ООН, като такава е и политическа суперсила, като територия е огромна, като човешки и стопански потенциал е могъща... Сега ли го забелязахте? Или сте поредните, които го разбрахте по трудния начин? Добре, че не го разбрахте като некои други от историята... на масата, без колан и пагони, с писалка в ръка и дуло в тила... до планини от милиони трупове... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Я!!! Ти да видиш, стрино Пено! Тия от Ройтерс да не са пострадали от руските хакери и тоя анализ да е фейк нюз? :lol:Как стана тая метаморфоза изведнъж - от изолирана азиатска ко чина и бензиноколонка, как се превърна за ден в непреодолим фактор, хем критичен, гиби, в световната дипломация? Нали беха без технологии, нали щеха газ и нефт да ядат и да пикат, броехте им дните до фалита...? Алоу... Инвестора..., ко стаа бре?Я некой да земе да обясни, вие ли до сега писахте глупости, за да радвате дебилоидната част от аудиторията си, или сега нещо се оплескахте? Я махайте тая статия, докато не са я видели правоверните...! :lol:Или чорбаджиите ви зеха да се събуждат и да виждат, че доста неща са проспали от последните 20 години и не сичко, дето фърчи, става за еване... :lol: А вие си преписвате със същия ентусиазъм и вътрешно убеждение? Да не дочекаме скоро и анализи на Ройтерс и Блумбърг за нацисткия характер на преврата в Украйна и за престъпниците, които западът подкрепи там да наложат нещо, от което вече се срамуват, за *** баните ползи от военното сътрудничество с Русия в борбата с международния тероризъм, за грешката "Косово", за грешката "Ирак", за грешката "Либия", за грешката от разширяването на НАТО, за грешката "Подкрепа за човекоядците-психопати в Сирия", за грешката "Санкции срещу Русия"...?С такива матрялчета Ройтерс ше прати в гроба преждевременно и Маккейн, и Обонго и Килъри, и половината американски сенат, и половината Европейски парламент, и целата Европейска комисия, да не говорим за Политическия съвет на НАТО и правителствата на Полша, Прибалтика, Украйна, Молдова и Грузия... :lol: А тука Монката Паси ше спре да тича из Борисовата градина от ужас... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
В крайна сметка безкрайно увеличаваща се еврейска финансова система ще трябва да усети ограниченията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още