IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански министър е вероятният нов вицепрезидент на ЕЦБ

Окончателният избор ще бъде направен по време на гласуване във вторник

14:10 | 19.02.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на централана на Европейската централна банка.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на централана на Европейската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Министрите на финансите от еврозоната най-вероятно ще се споразумеят на днешното си заседание да подкрепят испанския министър на икономиката, промишлеността и конкурентоспособността Луис де Гиндос за нов вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ), който да смени на този пост през май португалеца Витор Констансиу, съобщи Ройтерс.

Избирането на гражданин от страна от Южна Европа изглежда ще увеличи шансовете на мястото на Марио Драги начело на ЕЦБ догодина да бъде избран човек от северна страна, например управителят на германската централна банка Йенс Вайдман.

Дискусиите на 19-те министри от еврозоната са неформални, като утре предстои гласуване, на което ще бъде направен изборът между испанския министър и ирландския централен банкер Филип Лейн, пише БТА.

Високопоставен представител от еврозоната, участващ в подготовката на срещата обаче посочи, че предпочитаният сценарий е да няма вот, а кандидатът да бъде избран с консенсус. 

Ако има гласуване, той трябва да получи 14 от 19 гласа, представляващи 65 на сто от населението на еврозоната.

Икономическата комисия в Европейския парламент, която има само консултативна роля, заяви миналата седмица след неформално изслушване на двамата кандидати, че предпочита Лейн. Представители на еврозоната обаче изтъкнаха, че техен фаворит е Де Гиндос. 

По-вероятно е Лейн да заеме поста на главния икономист на ЕЦБ Петер Прат, чийто мандат изтича догодина.

По-късно тази седмица се очаква ЕЦБ да публикува доклада от последното си заседание, което се проведе в края на януари. Тогава Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи.

По отношение на нестандартните мерки по паричната политика Управителният съвет беше потвърдено, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат с новия месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато Управителният съвет не забележи устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

По време на срещата на ЕЦБ в средата на декември бяха повишени прогнозите за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната заради все по-всеобхватното възстановяване на икономиката в региона. Инфлацията обаче остава под целта на регулатора. Очакванията на Марио Драги са инфлацията да се ускорява през следващите години, докато достигне 1,7% през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
При допусканото пренебрегване на вредното влияние от еврото всеки ръководител на ЕЦБ е със съдба на жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още