IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира кампания "Спри робополицията" срещу цензурата в интернет

В предвидените промени в Директивата за авторското право в ЕС се предвижда алгоритми да филтрират съдържанието

17:35 | 19.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нова кампания, наречена “Спри робополицията”, стартира днес, а целта ѝ е да обърне внимание на планираната от Европейския съюз (ЕС) промяна в регулацията за отговорност на интернет посредниците. Кампанията е инициирана от сдружение “Цифрова република” и е свързана с реформите в регулацията на защитата на авторското право.

Според проекта за текст на Член 13 от Директивата за авторско право в цифровия единен пазар доставчиците на интернет услуги, които боравят с потребителско съдържание, ще бъдат задължени да разработват и имплементират алгоритми, чрез които да филтрират съдържанието и да предотвратяват публикуването на съдържание, за което се смята, че е незаконосъобразно.

От “Цифрова република” посочват, че в настоящия си вид текстовете дават основание за безпокойство. Според представителите на сдружението законодателното предложение няма да изпълни първоначално поставените задачи, свързани с модернизацията на авторското право в Европейския съюз. Вместо това ще създаде ненужни бариери пред развитието му.

“Очакваните текстове са плахи спрямо заявените цели”, коментира на пресконференция днес адвокат Ана Лазарова, председател на “Цифрова република”. Според нея става дума за спорни разпоредби, които могат да повлияят негативно върху играчите на дигиталния пазар.

От сдружението са категорични, че текстът в сегашния му вид ще застраши силно свободата на изразяване на потребителите, както и отворения интернет по неговата същност.

“Всичко това ще промени начина, по който ползваме интернет. Ще се наложи частна цензура върху комуникациите ни”, коментира Лазарова. Тя подчертава, че предвидените промени са инициирани от големите звукозаписни компании в света, за да се урегулират техните отношения с платформи като YouTube, където голяма част от съдържанието се генерира от потребители. Но извън този контекст Член 13 застрашава да направи потребителите от активни участници в пасивни консуматори на съдържание.

Основното притеснение на представителите на “Цифрова република” е, че платформите ще филтрират прекалено много, тъй като алгоритмите няма да могат да различават правомерното от неправомерното ползване на авторско съдържание. Освен това тези платформи ще бъдат ограничени да ограничават максимално рисковото съдържание, което преминава през тях, а това би означавало широкомащабна цензура.

Това означава, че платформи като Wikipedia ще бъдат ограничавани, а самите потребители няма да имат достъп до образователни лекции например, ако те съдържат защитени произведения.

За да се приеме ново законодателство в Европейския съюс, предложението, направено от Европейската комисия (ЕК), трябва да бъде прието от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. България има голяма възможност да повлияе на този текст, тъй като финализирането на позицията на Съвета ще се случи в рамките на Българското председателство, допълват от сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
Това означава, че платформи като Wikipedia ще бъдат ограничавани, а самите потребители няма да имат достъп до образователни лекции например, ако те съдържат защитени произведения.----не, *** от снимката ... не означава това !!! Всеки един обучителен сайт е платил всичките права на материалите които ползва, тоест няма да се филтрира. Даже тия ботове позакъсняха, в нета се вихри яката дезинформация в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още