IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Имотите в Германия са надценени с до 35%

Наемите са достигнали най-високото си ниво от началото на 90-те години

10:24 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стойността на имотите в германските градове може би е надценена с 15 до 30%, съобщи Бундесбанк. Германската централна банка предупреди, че отклонението може да достига до 35% в най-големите градове като Берлин, Франкфурт и Мюнхен, съобщават Ройтерс и испанското икономическо издание Expansion.

Бундесбанк отдавна предупреждава, че на фона на процъфтяването на германската икономика и рекордно ниските лихвени проценти може би се създават имотни балони, което е потенциален риск за финансовата стабилност.

Европейската централна банка (ЕЦБ) призна проблема, но отбеляза, че имотните балони не са обичайно явление в 19-членната еврозона и са ограничени до няколко ключови града и до луксозни бизнес имоти, изискващи предпазни мерки на местно ниво, а не промяна във валутната политика.

Във февруарския си доклад Бундесбанк съобщава, че цените на недвижимите имоти в Германия са продължили да растат през 2017 г., макар и не толкова бързо, колкото в предишните години.

Растежът на продажните цени е тласнал нагоре и цените на наемите, които са достигнали най-високото си ниво от началото на 90-те години на миналия век, когато стана обединението на Германия.

Новите договори за наем са повишили цените през 2017 г. средно със 7,25%, а в големите градове растежът е достигнал 9,25%. Миналата година е нараснало и предлагането на жилища в Германия, което е допринесло за стабилизирането на растежа на цените, въпреки че в градовете продажните цени на жилищата са много по-високи от оправданото равнище от дългосрочни икономически и демографски фактори, отбелязва Бундесбанк.

Други индикатори показват, че повишаването на цените на жилищата леко се е забавило в Германия през 2017 г., въпреки че в градовете повишението достига 9%, което е повече от средното равнище от 7,5% в предишните три години.

В седемте най-големи германски града миналата година цените са се ускорили с 1,75 процентни пункта до 9,25%. Лихвите по ипотеките са били малко над 1,7% през 2017 г., което е най-ниското ниво в историята, отбелязва Бундесбанк. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още