IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплаши с ответни мерки, ако САЩ въведат ограничения на вноса

От Брюксел обаче побързаха да уточнят, че с Вашингтон не се намират в състояние на търговска война

17:45 | 20.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия изрази притесненията си от възможното въвеждане в САЩ на мерки за ограничаване на вноса на стомана и алуминий, предупреждавайки, че съюзът е готов да реагира, ако индустрията му бъде ударена.

„Пояснихме на най-високо ниво пред държавната администрация на САЩ, че ще бъдем дълбоко притеснени от мерки, които засягат европейската индустрия“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас по време на пресконференция, цитиран от Ройтерс.

По думите му общността ще предприеме съответните мерки, за да защити индустрията на ЕС. „Ние сме готови да реагираме бързо и по съответния начин, в случай че нашият износ е засегнат от каквито и да е било ограничителни мерки на САЩ“, допълни той. 

Схинас обаче побърза да уточни, че Брюксел и Вашингтон категорично не се намират в състояние на търговска война.

Американското министерство на търговията изпрати препоръка до президента Доналд Тръмп за налагането на драстични ограничения върху вноса на стомана и алуминий от Китай и други страни. Те включват както международни и частни мита за отделни държави, така и мащабни квоти за внос, става ясно от публикувано миналата седмица предложение.

Сходна позиция с тази на Схинас изразиха и от германското министерство на икономиката, откъдето посочиха, че Брюксел ще реагира „подходящо“ при евентуални мерки от страна на американската администрация.

От Берлин обаче призоваха първо да се изчака решението на Вашингтон.

„Първо трябва да изчакаме и да видим дали и какви действия ще предприеме американският президент“, заяви говорителка на ведомството, според която властите в страната поддържат тесни връзки с Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
vstoykov
преди 6 години
Митата за внос и износ удрят еднакво гражданите на държавите от двете страни на границата.Това, че митата за внос са от полза за гражданите на държавата, която налага тези мита е измама.Намерете статията "Exports and Imports Are Flip Sides of Same Coin; Therefore A Tax on U.S. Imports Is a Tax on Exports" ако искате да научите повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още