IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК отчита по-бързо намаляване на петролното пресищане

Картелът и неговите съюзници са преизпълнили плана си за съкращаване на добива през януари на 133%

17:41 | 20.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и част от държавите производителки извън нея (известни заедно като групата ОПЕК+) са установили, че пренасищането на петролния пазар намалява с по-бързи темпове от очакваното. Това е било заключението след днешната среща на представители на картела и негови съюзници, съобщават запознати с дискусиите, цитирани от Bloomberg.

Според източниците след около четири години на излишък световния пазар ще се върне към баланса през второто или третото тримесечие на тази година – по-рано от предвиденото.

Това заключение идва след множество сигнали в тази посока. По-рано лекият суров петрол Брент за кратък период от време успя да задържи цена от над 70 долара за барел, а петролните резерви в развитите държави достигнаха най-ниската си стойност от шест години насам. 

Съвместната техническа комисия на ОПЕК+ основава своите заключения върху предположението, че Либия и Нигерия ще запазят производството си на стойностите от януари, а останалите страни ще продължат да спазват режима на съкращения, посочват още източниците на Bloomberg.

„Наблюдавахме впечатляваща година през 2017 г. - пазарът на суров петрол беше възстановен и се върна към здравословните стойности“, заяви по-рано днес саудитският министър на енергетиката Сухаил ал Мазруи в рамките на Международната седмица на петрола в Лондон. По думите му задачите пред производителите тази година са свързани с постигането на баланс в доставките и търсенето.

ОПЕК и част от другите производителки на „черно злато“ продължават с изпълнението на плана си за съкращаване на добива, като дори са успели да преизпълнят зададената си цел от намаление с 1,8 млн. барела на ден. Това дава на пазара „огромна инерция“, заяви генералният секретар на картела Мохамед Баркиндо. По думите му групата от общо 24 държави е изпълнила ангажимента си през януари на 133%.

Според някои изчисления раздутите петролни резерви вече са ограничени до средните си стойности, но ОПЕК+ все още не дава признаци за промяна на политиките си за намаление на добива.

По данни на комисията резервите на развитите икономики представляват около 74 млн. барела над средните за пет години стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Те са преизпълнили плана си, но в същия момент отчитат "по-бързо намаляване на петролното пренасищане", това нищо ли не им говори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още