IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът предложи „скъпа зона“ за коли в центъра на София

Над 150 млн. лв. получи Столичната община по ОП „Региони в растеж“ за ремонт и облагородяване на централната градска част

11:32 | 21.02.18 г. 30
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов предложи „скъпа зона“ за коли в центъра на София. Повод за това стана подписването днес в Министерския съвет на договори за обновяване на района между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Столичната община.

„Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото се замърсява и въздухът повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто“, коментира той след подписването в началото на днешното правителствено заседание.

Районът на „Златна София“ около парламента, „Граф Игнатиев“ и книжният пазар „Славейков“, градинката на „Св. Седмочисленици“, площад „Гарибалди“, ще бъдат обновени и облагородени. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173,5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП „Региони в растеж“, а останалите – съфинансиране от Столичната община.

Борисов каза, че в модернизацията на София се инвестират огромни средства.

„Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по „Цариградско“ до Плиска – черен дим, също бяха стари „Икарус“-и“, даде пример той.

„151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна“, каза още Борисов. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. „Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци“, разясни той.

Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. „Княжево“ до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение.

Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са най-видимите проекти за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%.

Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от жк „Младост“ до АМ „Тракия“ до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на Софийския околовръстен път.

Столичната община не обмисля поскъпване на зоната за платено паркиране в центъра на София на този етап, съобщи кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти в МС, коментирайки идеята на премиера Бойко Борисов като мярка за по-чист въздух.

Все пак Фандъкова допусна, че ограниченията за колите могат да включват и по-скъпа зона за паркиране. Тя даде пример, че се разширяват зоните за платено паркиране, има и ограничения във времето за престой, което също е рестриктивна мярка. Кметът посочи и че паралелно с това усилията на общината са насочени към модернизация на градския транспорт като алтернатива на придвижване.

Тя поясни, че подписаните днес договори с МРРБ за обновяване на ул. „Граф Игнатиев“ с прилежащи улици и района около парламента се очаква да се реализират за 2 години. По „Граф Игнатиев“ се предвижда гранитна настилка, изцяло пешеходна зона със запазване на двупосочно трамвайно движение.

Книжният пазар също остава, но с много по-добър изглед – само книги, без учебници, без кашони, обясни Фандъкова. Ще бъде възстановен и „злополучният“ фонтан на площад „Славейков“, след като по случая със загинал от токов удар млад мъж са приключили съдебните дела.

Очаква се изборът на изпълнител за тази зона да бъде факт до края на следващата седмица. Конкурсът за обновяване на зоната около Народното събрание тепърва предстои. Там настилката остава, каквато е била – жълти и гранитни павета.

„Много тежка задача и в двете зони е цялостната подмяна на ВиК-системата“, каза столичният кмет. За периода на ремонтите ще има промяна в движението на трамваите по „Граф Игнатиев“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 10 rate down comment 0
MIKOMAN
преди 6 години
Това е поредния обир. Ако някой си спомня изобщо, синята зона беше създадена за да събере средства за общински безплатни паркинги! А да има такива? Аз поне незнам за такъв, напълно безплатен! И господин премиера да отговори как се зареждат всички обекти по центъра, като е толкова ЕКО настроен? Мислите ли че някой може да тръгне с 10 кашона по 20 килограма с метрото и да проходи 1-2 километра за да стигне до клиента, си който трябва да зареди? Всичко е за пари, а не за каквото и да е било друго! Продадоха ни производството и какво остава да пълни държавната бездънна яма, питате ли се? Ако се запитате ще си отговорите и сами !!! Тиквата е бодигард, дебел врат или както си искате го наречете... Те какво знаят да правят ? Да събират рушвети, в случаят такси! Е, какво очаквате от такова управление ? Просто пълна лустрация и промяна на цялата система, друго няма да помогне, все по-зле ще става с все по-големи такси и данъци, за все по-големи джипове на бате боко, а хората и средния бизнес кучета ги яли !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 6 години
Идеално! Премиера да тръгва пеш, а с него и правителство, и парламент - така де, пример трябва.Инак е ясна амбицията му хем да скубе гражданите, хем да ги свали от колите ИМ, а защо не да ги освободи от парите ИМ както стана с КТБ, а после и от имотите ИМ (следващата измама) ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ама нали нашият Премиер е любител на джиповете, хем на онези, по-башка, гиби... Та едва ли ше дочекаме санкции на тема " излишен за градската среда тонаж на МПС"... Но той е вече приказно богат, знае, че има и доста като него и няма да им е проблем да си плащат, за да им е по-широко из Софето... Дет се вика, хем ше се видиме и преброиме кои сме у каймака... :lol: Лошо нема, парите са за харчене - ако не за едно, за друго... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
А иначе, първото, което требваше отдавна да направят, беше да забранят влизането на джипове в центъра! Софийските улици не са офроуд-трасета! И магистралите не са!!! Или поне карането и паркирането на джипове по улиците да стане златно! Да си ги паркират по фермите и чифлиците и по вилите за без пари! В градовете - мор! Финансов мор за офроудаджиите! Да се знае, че кеф цена нема и цената е висока! А не некви комплексари с двутонни лумбарници с гуми като за камион, докарани от моргите в Италия, с дупнишки и варненски номера, да ми паркират по тротоарите и след тех - Хирошима! И кой реди после нови плочки? Столична община и лошата Фандъкова! Или да ми ходи на маникюр или на кафе смръдлата от Любен Каравелов до Солунска с Ленд Роувър. Може, ама брояча за паркиране в синята зона да върти като брояч на бензиноколонка! И аз, говежди, съм се родил у центъра, живеем у Лозенец, имам офис на НДК, имам две коли, плащам паркоместа и вече си ходим до там с метрото. Дупе знае две и двеста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Защо? Нали некой требва да им мие колите? Ако не ти се събуди бикът и не моеш си плащаш масрафа, оро... Кой е казал, че кат си се родил у центъра, имаш и акъл (или кинти, ама то е същото) да живееш там? И не се знае като си се родил у центъра, дали си се родил у фамилната си къща, дет прадедо ти я е построил през 1902, или ваште са се нанесли по времето на народната власт у некой национализиран чорбаджийски имотец... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
khao
преди 6 години
по скоро е данък некадърност и да, нормално е да се въведе след като тиквата е такава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 3
Спящият бик
преди 6 години
А какво да правят тези, които са родени в центъра - да се изнасят, за да могат да дойдат партизаните ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Че то тепърва ще ви дерат за всичко, от най-малкото нещо ще ви взимат пари, всичко е разграбено, тия дупки от злоупотребите трябва да се запълнят, отделно има едни натеглени милиарди заеми, които тепърва някой предстои да ги връща, и това няма да е политическата класа и масонският бизнес елит на страната, нито ромите, а обикновените граждани, които ходят на работа и си изкарват парите с честен труд, те в България ще стават все по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Повръща ми се вече от тези . Нови касови апарати , нова градска зона за таксуване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Браво Боко, мачкай цоциянци, бий, тая мачка не е наща ;))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още