IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството отстрани от поста зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов

Оставката му беше приета със 110 гласа „за”

11:44 | 21.02.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Мнозинството в парламента освободи Валери Жаблянов /"БСП за България"/ от поста заместник-председател на Народното събрание. Решението беше взето със 110 гласа "за" и 71 "против", предава БТА.

ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" гласуваха "за" оставката на Жаблянов, от "БСП за България" бяха "против", а ДПС не участва в гласуването.

Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов беше внесено от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Сред мотивите им са „недопустимото твърдение на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие" и противопоставянето му на ратификацията на Договора за добросъседство с Македония.

По време на дебатите в пленарна зала социалистите предложиха гласуването на предложението за отстраняване на Жаблянов да отпадне от дневния ред. Тезата на депутатите от БСП е, че няма правно основание за отстраняването на техния съпартиец от поста.

"Ако днес гласувате оставката на Жаблянов, ще сезираме Конституционния съд и в Съда по правата на човека в Страсбург", предупреди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Малко след старта на дебатите групата на ДПС напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев обяви, че партията му смята, че няма правни аргументи за исканата оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още