IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 икономически причини италианците да не вярват на политиците

Възстановяването е много по-скромно от думите на правителството

09:24 | 04.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Бившият министър-председател Силвио Берлускони, Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Бившият министър-председател Силвио Берлускони, Архив Ройтерс

Италианската икономика отново се разраства, но все още е най-зле представящата се в еврозоната, което разбунва духовете на избирателите преди изборите на 4 март, пише Bloomberg.

Партиите усъвършенстват обещанията в сферата на икономиката. Бившият министър-председател Силвио Берлускони обещава, че плановете му за намаляване на данъците ще доведат до по-бърз растеж. Движението "Пет звезди" гарантира доходи за най-необлагодетелстваните. Управляващата Демократическа партия се позовава на стабилното възстановяване от най-лошата рецесия в страната след Втората световна война. И все пак растежът на икономиката е под сянката на безработицата, която достигна почти 11%.

Малцина италианци следят отблизо последните икономически данни от националната статистическа агенция Istat, но те знаят, че възстановяването е много по-скромно, отколкото предполага реториката на правителството.

В шест графики Bloomberg показва защо.

Има растеж, но бавен

Икономиката нараства 14 последователни тримесечия, макар че при сегашните темпове ще са необходими още шест години, за да се върне на нивото преди финансовата криза. Междувременно икономиката на 19-те страни от еврозоната се радва на най-добрия растеж от десетилетие.

Добро време за стоки, изпратени в чужбина

"Произведено в Италия" все още е магия. Това означава, че износът и промишленото производство се увеличават, докато глобалната икономика се подобрява.


Още работни места, но повече несигурност

Италия създаде почти 1 милион работни места, откакто Демократическата партия преработи трудовите закони през 2014 г., но 59% от тях са временни. С други думи, днес имаш работа, а утре може да си на улицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Само със сирене , вино и туризъм икономика не се прави ... затъналата до гуша в кредити Италия не може да си позволи както Германия / която окраде южна Европа / , да субсидира яко индустрията . Всички анализи са лицемерие и подмазвачество . С Гърция още по зле ... излизала от кризата ама друг път .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още