IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Guardian: Много от заводите за месо в САЩ страдат от тежки хигиенни пропуски

Сред включените в разследването компании е и един от най-големите производители на птиче месо в САЩ

21:42 | 21.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хигиената в някои от най-големите заводи за производство на месо в САЩ е силно занижена, като на този фон близо 15% от населението на страната (един на всеки седем души) страда от хранително натравяне годишно. Това показва съвместно разследване на британския вестник Guardian и Бюрото за разследваща журналистика.

Според заключенията инцидентите, свързани с лошата хигиена при местните продукти, достигат размери, които експерти определят като „дълбоко притеснителни“.

Сред някои от по-тежките хигиенни пропуски Guardian посочва случаи при които заразено пилешко месо е било съхранявано в контейнери за храна, годна за консумация. Установено е и замърсяване с нечистотии след машинна повреда, при която останки от прасета се натрупват на пода на завод за преработка.

При друг случай е установено, че служители на завод използват маркучи с високо налягане, за да чистят подовете на помещения точно до поточни линии с хранителни продукти.

Разследването е открило също, че замърсени пилета или такива, които са били изпускани на земята, се връщат обратно на поточната линия, след като са изплакнати с разреден хлор.

По информация на замесените в горните случаи компании заразената храна е била отстранявана своевременно и не е стигала до потребителите.

От Бюрото за разследваща журналистика и Guardian  основават заключенията си върху непубликувани досега документи, съдържащи информация за 47 завода за месо в САЩ. Някои от текстовете касаят конкретни компании, сред които и Pilgrim’s Pride – един от най-големите производители на птиче месо в САЩ.

Въпреки че документите не отразяват пълния мащаб на докладите за несъответствие с хигиенните стандарти в сектора, се съобщава за значителен брой нарушения. В една от базите с данни за 13 големи завода за червено и пилешко месо, с които са работили разследващите, са установени средно по 150 нарушения на седмица или общо 150 000 за целия наблюдаван период от две години (2015-2017 г.)

Според други документи са установени чести пропуски в 24 завода на Pilgrim’s Pride. Компанията коли по 34 млн. птици седмично и произвежда едно на всеки пет пилета в страната. От данните става ясно, че компанията е извършвала 36 612 индивидуални регулаторни нарушения – средно по 1464 на месец, в своите 24 завода по време на срок от 25 месеца в периода между 2014 г. и 2015 г.

На този фон в САЩ са отчетени рекордно високи нива на хранителни натравяния, показва ново проучване на британската организация Sustain. Според данните годишно около 14,7% от населението на САЩ (48 млн. души) страдат от болести вследствие на храната, която приемат. От тях годишно 128 000 души са хоспитализирани, а 3000 умират.

Само салмонелата причинява около 1 млн. случая на заболявания годишно в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още