IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Подобрените позиции за усещането за корупция не са заради реформи

Движението нагоре се дължи на един от политическите индекси, който измерва стабилността на политическите системи

12:14 | 22.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Това, че България подобрява позициите си в класацията за усещане за корупция, не може да се свърже с конкретни практически действия в държавата в областта на антикорупцията. На фона на страни като Сирия и Судан, нормално е България леко да се покачи нагоре, коментират експерти.

България се изкачва с четири места напред по показателя "Усещане за корупция" в световната класация на Transparency International. Това показват данните за 2017 г. Миналата година нашата страна бе поставена на 75-то място, докато този път е на 71-во място сред 180 държави, заедно с Южна Африка и Вануату.

Темата коментираха по БНТ Калин Славов от "Прозрачност без граници" и психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Данните за България се събират от 10 независими изследвания на световни организации, които правят и политически, и икономически изследвания, затова казваме, че индексът е композитен или агрегатен, т.е. не се базира на едно самостоятелно изследване или анкета, обясни Калин Славов. 

Той посочи, че лекото движение в рамките на т. нар. статистическа грешка - 2 пункта, се дължи на един от политическите индекси, който измерва стабилността на политическата система на държави в рамките на целия свят и така на фона на страни като Сирия и Судан, нормално е България леко да се покачи нагоре.

"Така че тази промяна не мога да я свържа с конкретни практически действия в рамките на българската държава, насочени в областта антикорупция", каза още той и допълни, че когато се говори за корупция, на първо място се разбира подкуп. Провежданите изследвания не спират с въпроси дали сме чули за подкуп, дали в нашата среда е бил извършен подкуп, "говорим за въпроси, които са задавани на големия бизнес, сред анализатори в различни области".

Измерват се и показатели като защита на лицата, които дават сведения за корупция, публичност на имуществото на висшите политици и държавни чиновници. Измерва се дали назначенията се извършват въз основа на критерии, свързани с непотизма или обратното - меритократични критерии. Т.е. изследването е доста комплексно и не можем да говорим за субективно усещане, а по-скоро за познаване на средата от хората, които са дали своите становища в рамките на тези десет изследвания."

Маргарита Бакрачева обясни, че има две линии - едната е субективното възприемане и другата - поведенческото ниво, когато ние трябва да се ангажираме да говорим нещо лично за себе си. Тя оприличи това поведение на поведението на жертвите на насилие. Много малко вероятно е в такива ситуации човек да сподели, че е бил въвлечен в подобно нещо, "но той много по-лесно би могъл да отговори, че има такава нагласа и би го направил. А дали ще го направи, е по-различно и ситуативно обусловено", каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 19 rate down comment 0
Матю Стокс
преди 6 години
Бихте ли попитали цитираните "експерти":Кой и как определя класацията, която се нарича "Индекс на УСЕЩАНЕТО за корупция"?Ето съществената част от т.н. "методология" - цитат:CPI 2017 се изчислява, като се използват 13 различни източника на данни от различниинституции, които улавят възприятията за корупция през последните две години. Тези източници са описани подробно в придружаващото описание:1. African Development Bank Country Policy and Institutional Assessment 20162. Bertelsmann Stiftung Sustainable Governance Indicators 20173. Bertelsmann Stiftung Transformation Index 2017-20184. Economist Intelligence Unit Country Risk Service 20175. Freedom House Nations in Transit 20176. Global Insight Country Risk Ratings 20167. IMD World Competitiveness Center World Competitiveness Yearbook - Executive Opinion Survey 20178. Political and Economic Risk Consultancy Asian Intelligence 20179. The PRS Group International Country Risk Guide 201710. World Bank Country Policy and Institutional Assessment 201711. World Economic Forum Executive Opinion Survey 201712. World Justice Project Rule of Law Index Expert Survey 2017-201813. Varieties of Democracy (V-Dem) 2017
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още