IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет прие критериите за прием в първи клас

Водещ фактор при записване на първокласниците е уседналостта

13:00 | 22.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Столичният общински съвет прие новата наредба за прием на ученици в първи клас, съобщава БНТ.

Новото в наредбата е, че основният критерий е уседналостта. Най-голямо предимство имат деца, чиито семейства са живели повече от три години в прилежащия район на училището. Следват семействата, живели от една до три години в района, и тези, които са променили адреса си през последната година.

Има и допълнителни критерии за прием – след настояване на родители Комисията по образование на Столичния общински съвет увеличи точките, които кандидат-първокласник ще получава, ако негов брат или сестра учат в същото училище. Те са увеличени от 16 на 22.

Точки получават и децата с починали родители, с трайни увреждания и завършили подготвителна група в училището.

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува проект на наредба с нови правила за прием в първи клас през юли миналата година. За осъществяване на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище общините разработиха система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до постоянния/настоящия адрес на родителя/настойника, и определят прилежащи райони на училищата за обхват на учениците.

От Министерството на образованието обявиха допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници.

От ведомството съобщиха, че се планира отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от първи до седми клас.

Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаването на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници.

Същевременно учебниците от първи до седми клас, включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела. Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване на тежестта на ученическите раници.

За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за първи клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за втори - седми клас, чиято годност е за три учебни години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още