IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава изискването фермерите да получават субсидии за мляко срещу фактури

Продукти за растителна защита няма да се прилагат върху екологично насочени площи

12:25 | 23.02.18 г.
<p>
	Фермерски пазар в София.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Фермерски пазар в София. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изискването фермерите да получават субсидии за мляко по линия на директните плащания срещу фактури за продажба на суровината остава. Но настъпват някои промени при прилагането на схемите за директни плащания, след като днес в Държавен вестник беше публикувана Наредба №3 за прилагането им, съобщи земеделското министерство.

Според министерството промените прецизират и опростяват текстове за съществуващите схеми за директно подпомагане.

Промени за екологично насочените площи (ЕНП) и особеностите на ландшафта въвеждат новостите от европейското законодателство. 

Предвижда се междинните култури да бъдат проверени като засети или налични в периода 1 октомври - 1 декември на годината на кандидатстване. Задължително условие е след 15 април на следващата година тези култури вече да ги няма. Променят се и някои коефициенти за преобразуване за екологично насочените площи.

С подаване на заявлението за подпомагане фермерите ще декларират, че са запознати със забраната за използване на продукти за растителна защита (ПРЗ) на екологично насочените площи с угари, площи с междинни култури или зелена покривка, площи с култури, които обогатяват почвата с азот.

Забраната не спира по принцип фермерите от използване на продукти за растителна защита, но, ако те са приложени, тези площи не се отчитат като екологично насочени. По тази причина стопанинът може да реши кои конкретни площи да заяви за целите на ЕНП при подаване на заявлението.

Фермерите ще получават специално плащане за памук, ако културата е реално прибрана до определена дата в годината на кандидатстване. Целта е продукцията да се прибира действително.

При схемите за обвързано подпомагане на селекционни животни се въвежда изискването животните да са вписани в Главния раздел на родословна книга.

С изменението по отношение на документите, доказващи реализация на мляко  по схемите за обвързано подпомагане за животни, не отпада задължението за предоставяне на документи за реализация от страна на земеделските стопани.

Промяната ще доведе до уеднаквяване на нормативно признатите документи, удостоверяващи добив при всички схеми за обвързано подпомагане за животни.

Няма промяна в изискването за заявяване и допустимост на площи за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания - отново ще се осъществява след регистрирани документи за правни основания в Общинските служби по земеделие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още