IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп обяви "най-големия" пакет от санкции срещу Северна Корея

Министерството на финансите на САЩ обяви на уебсайта си, че налага санкции върху едно физическо лице, 27 търговски дружества и 28 кораба

21:25 | 23.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви "най-големия", по думите му, пакет от санкции, налаган някога на Северна Корея, предадоха световните агенции.

"Днес въведохме най-тежките санкции за всички времена срещу тази страна. И, откровено казано, надявам се от това да излезе нещо позитивно. Ще видим", заяви стопанинът на Белия дом на ежегодна конференция на консерваторите в Републиканската партия на САЩ, състояла се в предградие на столицата Вашингтон, намиращо се в щата Мериленд.

Министерството на финансите на САЩ обяви на уебсайта си, че налага санкции върху едно физическо лице, 27 търговски дружества и 28 кораба. Корабите са регистрирани или плават под флаговете на Северна Корея, Китай, Сингапур, Тайван, Хонконг, Маршаловите острови, Танзания, Панама и Коморските острови.

Вашингтон освен това отправя предупреждение, че сериозни санкции грозят всеки, който "продължи да позволява превозване на стоки за и от Северна Корея".

Финансовият министър Стивън Манучин заяви на брифинг в Белия дом, че новите мерки обхващат фактически всички логистични способи, с които Пхенян заобикаля международните санкции.

Съветът за сигурност на ООН наложи през последните години редица мерки, за да принуди Пхенян да се откаже от ядрената и балистичната си програма.

Затягането на санкциите от страна на САЩ може да провали очертаващото се напоследък разведряване в отношенията между двете Кореи, илюстрирано от участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри в Южна Корея и опипването на почвата за евентуална среща на върха между лидерите на двете страни, отбелязва Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
retro_69
преди 6 години
Логиката ми неумолимо сочи,че САЩ нямат за цел,нито пък и някаква полза от това ,С.Корея да се откаже от ядрената и балистичната си програма...Винаги,когато са се появявали дори и наченки на някакво разведряване в отношенията,САЩ веднага налагат нови ,по-строги санкции и всичко отива по дяволите...С.Корея е един перфектен външен враг,с който да се оправдаят някои "дребни" разходи пред данъкоплатците...Със сигурност има и съпътстващи странични ползи във външнополитически аспект от цялата ситуация....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още