IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Fondul Proprietatea е двигателят на борсата в Букурещ?

Компанията показа как може да работи в интерес на всички свои акционери

10:21 | 26.02.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от любимите компоненти на инвеститорите в Румъния, който се търгува на фондовите борси в Букурещ и Лондон, е Fondul Proprietatea (FP).

Фондът, управляван от Templeton Investment, има 1,88 млрд. евро пазарна капитализация и притежава дялове основно в големите енергийни компании на страната.

През миналата година борсата в Букурещ стартира с ударно покачване, но през втората половина на 2017 г. загуби голяма част от този ръст. 

Какво означава това за FP? Ако в началото на 2017 г. акциите му се търгуваха с 25% дискаунт спрямо активите на фонда (NAV), то в края на годината цената бе 0,86 леи за акция, или 40% дискаунт спрямо NAV-а.

И тук станахме свидетели на реакцията на Templeton Investment вследствие на последователната му политика за обратни изкупувания.

Ежегодната практика за обратно изкупуване на собствени акции до момента е върнала на инвеститорите във FP 0,64 леи на акция (или 54% от текущия NAV).

Освен периодичните борсови изкупувания при спад на котировките, наскоро бе обявен търг за 1,2 млрд. акции при цена от 0,935 леи за акция. 

В деня на обявяването (10 януари 2018 г.) борсовата цена бе 0,89 леи, а търгът приключи на 23 февруари при цена на затваряне на борсата от 0,935 леи.

От фонда съобщиха, че има поръчки за 4 853 201 369 акции, т.е. от всяка поръчка ще бъдат изкупени 24,7% от акциите и по сметките на инвеститорите на 28 февруари ще влезнат 1,122 млрд. леи ( 241,1 млн евро).

От тези 241,1 млн евро със сигурност немалка част ще бъдат реинвестирани на борсата в Букурещ. А това потенциално може да предизвика сериозно движение, тъй като дневният оборот там е под 8 млн. евро.

И това далеч не е всичко. На 14 февруари Fondul Proprietatea обяви предложение за дивидент от 0,0678 леи, което отговаря на 7,25% доходност при последна цена. Това означава, че още 136 млн. евро ще постъпят по сметките на акционерите, но предвид обратно изкупените акции сумата ще е по-малка.

За да не изглежда прекалено розова картината на капиталовия пазар в северната ни съседка, трябва да споменем, че икономика там изпитва хронични проблеми с бюджетния дефицит.   Това кара политиците да се опитват да наложат мерки, с които да се търсят нови бюджетни приходи, а донорите да бъдат големите публични компании и пенсионните фондове.

Въпреки големите очаквания за ръст на икономиката в последните години тези мерки уплашиха много инвеститори и те излязоха от пазара.

Сериозен фактор е и обезценяването на леята за последните 12 месеца - с около 3%.

Като цяло обаче може да се очаква добра година на север от нас, особено ако операторът MSCI реши да „повиши“ Румъния от Frontier Markets Index към своя Emerging Markets Index. Северната ни съседка бе изпълнили условията още през миналата година, но изборът падна върху Китай и Аржентина и приемането се отложи. 

Коментарът е на Любомир Леков, оcновател на investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Boyan Asenov
преди 6 години
И да не им е устойчива икономиката кога ще ги стигнем :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още