IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай купува земеделски земи по света с размах

Китай има 9 млн. хектара земи в развиващите се страни, а напоследък вниманието му се насочва към Австралия, САЩ и Европа

08:40 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С население от над 1,38 млрд. души, недостиг на обработваеми земи и все по-нарастващо потребление на месо, Китай започна да купува все повече ниви в чужбина, а апетитът му се е отворил вече и за френската пшеница, информира AFP.

Населението на Китай е една пета от световното, а обработваемите земи са под 10 процента от територията на страната. Едновременно с това сложно уравнение Пекин се бори с хронично замърсяване на околната среда, прекомерна употреба на торове, масова урбанизация, а климатичните промени допринасят за още по-голямо свиване на земеделските площи и тяхната производителност.

В същото време разрастващата се средна класа силно увеличава консумацията на месо, което представлява драстична промяна на хранителните навици и принуждава Пекин да внася повече соя и царевица за фураж за добитъка.

В този контекст китайските инвестиции в селското стопанство в чужбина рязко скачат: като се прибавят и дейностите в селскостопанското строителство, те са достигнали общо 94 млрд. долара от 2010 г., близо половината от които за последните две години, по данни на американските асоциации American Enterprise Institute и фондация Heritage.

И докато някои страни забраняват придобиването на земи от чуждестранни инвеститори, азиатският гигант се насочва към много други, по-специално в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка.

Държавните и частни китайски компании от селскостопанския сектор инвестират в зърнени култури, соя, овощни полета и животновъдство в Аржентина, Чили, Бразилия, Мозамбик, Нигерия, Зимбабве, Камбоджа и Лаос - истинска обиколка на планетата.

Още през 2012 г. проучвания сочеха, че китайските проекти покриват 9 млн. хектара земи в развиващите се страни.

От няколко години обаче вниманието на Китай изглежда се насочва към Австралия, Съединените щати и Европа.

В Австралия най-голямото ранчо в света премина под китайски флаг през 2016 г., придобито от компанията за недвижими имоти Shanghai CRED, обединена с местна миннодобивна група. В момента смесеното дружество S. Kidman & Co притежава 185 хил. глави добитък и контролира 2,5 на сто от селскостопанските земи в страната.

През 2012 г. Канбера дава зелена светлина за продажбата на най-голямата австралийска памучна плантация на китайски инвеститор.

В Нова Зеландия китайски компании купуват десетки ферми за производство на мляко и млекопреработвателни предприятия въпреки недоволството на местните производители.
През 2013 г. слухове, че житницата на Европа, Украйна, ще даде под наем 3 милиона хектара земеделски земи на китайска компания, предизвикаха бурни реакции, след което бяха опровергани от Киев.

Във Франция китайските милиардери купуват все повече и повече лозя, а неотдавна властите научиха със закъснение за придобиването на 1700 хектара ниви със зърнени култури в Централна Франция благодарение на хитри адвокатски хватки.

Миналата седмица обаче президентът Еманюел Макрон обяви предстоящо въвеждане на по-твърд регламент за закупуване на земеделски земи от чужденци във Франция.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още