IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последно: Просрочените дългове на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лева

До 10 март управителят на здравния фонд трябва да предложи погасителни схеми към съответните държави

15:14 | 26.02.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Просрочените задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към чужди здравни фондове възлизат на 133 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Касата Жени Начева след назначена в петък спешна проверка.

Проверката беше извършена спешно заради разминаванията в цифрите от над 120 млн. лв. в сметките на фонда и на здравното  министерство.

Първоначално управителят на НЗОК посочи сумата от 133 млн. лв. като просрочени задължения към фондовете, а Жени Начева твърдеше, че фондът дължи 7,6 млн. лв. Общите задължения към чуждите фондове са 271 млн. лв., като се предвижда от просрочените 133 млн. лв. тази година да се изплатят 73 млн. лв.

Разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства, посочи Начева, цитирана от БНТ.

Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове, допълни председателят на Надзорния съвет. 

Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина. Проблемът е възникнал, според Начева, през 2015-2016 година. Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК, допълни Начева.

Тя е категорична, че тези данни няма да попречат на подписването на Националния рамков договор и не се предвижда промени в договорените по него параметри.

Според Жени Начева към момента не се налага актуализация на бюджета на НЗОК, както искаше управителят на фонда проф. Камен Плочев.

Припомняме, че в петък зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на касата Жени Начева обяви, че числата, които касата изнася, не са верни и има съществени разминавания в данните. Според нея няма постъпили жалби за отказ на лечение, а над 600 лица са заявили възстановяване на плащанията след като са били лекувани в чужбина. По думите й милионите левове задължения не представляват проблем, а бюджетът на НЗОК може да разплати сумите към чуждите здравни фонодев.

Очаква се най-късно на 28 февруари да се подпише новият Национален рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС). Изненади не се очакват въпреки задълженията към чуждите фондове и опасенията на лекарите, че те ще се платят с парите за болниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
назначава доверени и аслужили хора по администрацията това работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
das
преди 6 години
Жени е председател на Надзорния Съвет на НЗОК, а не знае колко са дълговете на НЗОК, дали са 7,6млн.лв. или 133млн.лв. ...Не че нещо, ама наистина какво работи Жени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
усвоява :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
salt
преди 6 години
Добре де, тази г-жа Жени Начева като не знае колко се дължи, а е председател на НС на НЗОК, какво работи по същество на тази позиция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още