IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високоплатените чужденци в света живеят в Мумбай

Чуждестранните служители в индийския град са получавали средна годишна заплата от 217 165 долара

18:02 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Индийският град Мумбай тази година оглавява глобалната класация за заплащането на чужденци на HSBC Bank International, съобщава Bloomberg.

Чуждестранните служители, които са избрали да се установят в най-населения град в Индия, са получавали средна заплата от 217 165 долара годишно. Това е над два пъти повече от средното заплащане на чужденците в света от 99 903 долара за годината, сочат данните от допитването на HSBC Expat.

„В Мумбай са най-високия процент чужденци, изпратени там от работодателя им. Те често се възползват от пакети за преместване, което обяснява по-високото им заплащане в града“, казва Дийн Блекбърн, ръководител на HSBC Expat. Сред причините за водещото място на Мумбай той посочва също високите нива на заетост и опит на чужденците, както и значителния дял инженери, които се местят от германски и други инфраструктурни компании.

В топ десет на градовете с най-високо заплащане на чужденците попадат още Сан Франциско, Цюрих, Шанхай, Женева, Ню Йорк, Лос Анджелис, Джакарта, Хонконг и Париж.

Макар че чужденците в Азия обикновено са добре заплатени, всички азиатски градове отстъпват по възможности за работа за чужденци пред градове във Великобритания и САЩ като Лондон, Сан Франциско, Ню Йорк и дори Бирмингам, съобщава HSBC.

“Финансовите и технологични центрове в САЩ и Великобритания са най-привлекателни за амбициозните чужденци, които искат да тласнат кариерата си на следващо ниво“, казва Блекбърн.

Дъблин, който се превърна в технологичен център в Европа, също присъства в топ пет на градовете с най-добри възможности за работа за чужденци, но е под средното глобално равнище на заплащането за чуждестранни служители.

Въпреки това 61% от чужденците в ирландската столица казват, че имат по-добър баланс между работа и личен живот.

Швейцария, която преди оглавяваше класацията на страните по заплащане на чужденци, присъства с два града в топ пет. Цюрих, където се намират водещи банки като Credit Suisse и UBS и технологични компании като Alphabet, е на трето място по най-високо заплащане на чужденците. А Женева, която приема някои от най-големите енергийни компании в света като Trafigura и Mercuria Energy, заема пето място.

Въпреки значителните разходи за живот в Швейцария високите заплати в страната и ниските данъци са причина 77% от чужденците в Цюрих да твърдят, че разполагаемите им доходи са нараснали след преместването им в града. Над половината от чужденците в Цюрих казват, че живеят в по-добри жилища, отколкото в родината си въпреки високите наеми и цени на имотите в града.

Берлин и Прага са в дъното на класацията с 52 града на HSBC, но мнозинството чужденци в тези градове казват, че разходите за живот са достъпни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още