IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петер Баран: Още през 2013 г. CEZ реши да се изтегли от България

Компанията е имала постоянни спорове с институции, призна бившият оперативен директор на чешката компания

09:04 | 27.02.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Още през 2013 година, когато заради обвинения за надписани сметки падна правителството на България, CEZ Group е имала намерение да се изтегли от страната и да се насочи към други пазари - Германия и други страни в Западна Европа.Това заяви в ефира на bTV един от бившите оперативни директори на ЧЕЗ България Петер Баран.

Той призна, че компанията е имала много конфликти с правителството и средата. В допълнение пазарът у нас е нестабилен и вероятно това е причината страната да не е апетитна за големите играчи, смята той.

Според него причината другите оферти, които е получила CEZ Group за активите в България, да не бъдат приети, е, че те не са удовлетворили ръководството на компанията.

Баран коментира още, че винаги в периода на своето управление - от 2011 година до 2015 година, е имал спорове с енергийния регулатор за цената на тока, но допълни, че компанията не е работила на загуба.

По отношение на сделката с "Инерком България" Баран смята, че в централата на чешката компания са си свършили професионално работата и беше категоричен, че щом има купувач и осигурено финансиране, продажбата може да се случи. Той не очаква, че институциите могат да спрат процедурата по продажбата на ЧЕЗ България.

Единственият вариант сделката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не отпуснат заема.

Собственикът на купувача "Инерком България" Гинка Върбакова увери пред bTV, че има капацитет да управлява работещото предприятие ЧЕЗ България. Купувачът само щял да задава рамката, а за останалото ще разчита на оперативния мениджмънт на компанията.

Тя обясни, че част от нужните средства за сделката ще дойдат от банков заем, срещу който ще бъдат заложени акциите на "Инерком" като собственик на активите на ЧЕЗ България. Разпределителната мрежа обаче по закон няма как да бъде заложена срещу финансиране, припомни тя.

Петер Баран обясни още и че CEZ Group не държавна компания, въпреки че около 70% от капитала е собственост на чешката държава и принципал е министърът на финансите. Баран обаче разказа, че решенията не се взимат от държавните институции, а от мениджмънта на компанията.

Според него няма как държавните органи в Чехия и България да не са знаели за сделката, най-малкото информация за нея е имало по всички медии и в двете страни. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
".... приказен западноевроатлантически капитализъм... " .... където всеки получава според нуждите си, които са западноевроатлантически, а дава според.... както сам се оценява.... или - колкото повече, толкова повече.... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
Опа.... Преди да метеме за днеска, нещо се зачетох и гледам, че съм пропуснал No. 5 от "сигурните неща":5. Единственият начин да се постигне "социална справедливост" и изобщо - материална, стопанска, духовна и емоционална справедливост, е пълна, безусловна и безвъзвратна национализация на всички активи, създадени с инвестиции на Държавата и Данъкоплатците!Ама тука нали пишеха само млади, десни, сини, умни, образовани, интелигентни, красиви и евроатлантически ка^питалета, които мразят червеното, ко^мунистите, руснаците, ДС, ДПС, БСП, КГБ, БКП, пак БКП, пак ДС, пак КГБ... нищо, че ги нема от четвърт век, но живеят в сънищата им....където цапат пейзажа и развалят романтиката на красивия, справедлив, човеколюбив, ангелски, небесносин, приказен западноевроатлантически капитализъм... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Има само некои сигурни работи в случая: 1. Никой не може юридически да спре сделката. Може, ама с други лостове, но после кинтите за руските реактори, дето ги платихме като попове, та да си ги държиме "у кашони", ше ни се видят като семки... 2. Гинка е мъпет. 3. Тая сделка не е измътена набързо, тези дни и от обикновени мошеници. 4. ББ е обсебен от големи енергийни планове... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
Силно се съмнявам, че некви сръдни и емоции могат да са фактор в решението на компания като ЧЕЗ (бизнесът им е за десетки милиарди, там работат сериозни хора), дали да продава дружествата си някъде. Това си е нормална сделка - изтеглят се от България и Румъния, отиват другаде. Това е ежедневие по света. И нали се сещаш, че те са си гарантирали, че ще си вземат парите - некой е дал на Гинка или Минка едни кинти срещу залог. Гинка има да заложи 100 млн. уевчета, а до 600 - какво? Еми - активи на придобиваното дружество. След година-две (плюс/минус), кредиторът ше стане собственик на енергоразпределителното дружество. Така го отиграха с БТК лани... И тогава ше се разбере кой е новият собственик. Щото и той със сигурност доста е посмятал, преди да се набута - ЧЕЗ има голям кредит, но има и да прибира доста кинти от арбитражи - някъде някой доста е мислил, преди да се направи такава сериозна и най-вече - смрадлива сделка - не са 320 млн., поне още толкова са в сметките на първо четене... Само в овчия фолклор има едновременно хем т^ъпи хора, хем да могат да разиграят такива кинти... А Гинка ше си земе 2-3 милки за услугата - сега да й с^ере на фасона сичкото ра^я и да я чекнат из медиите, а после ...после ше се заплакне с оригинална, поръчкова френска тоалетна вода... и ше храносмила некъде по островите... И те така... пазар, дагоева... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Народната мъдрост е Здрави са сърните в една гора, само ако в гората има и вълци (т.е. вълците прочистват болните и слабите сърни). Но вълците имат само по един корем (природен закон)! Докато човекът измисли как да натрупва неограничено (спря да се съобразява с природните закони). Сърните и вълците не се адаптираха и останаха в резерватите, но кучетата, овцете и кравите приеха да обслужват и да дават вълна и мляко през цялата година та им се разшириха популацията неимоверно (вярно преди по поляните, а днес само сред вентилираните и отоплени помещения на фермите, но такъв е живота). ... Това така до момента в който живият организъм Земя не се самоудари с някой метеорит, та да върне шансът и на ония из резерватите (неразбиращите предимствата на Истанбулската конвенция). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Кой ще ни стриже, е все тая. Важно е вълна да даваме. А даваме ли вълна, по-добре да ни стрижат, че иначе ще ораснеме като Буги Барабата. Но работата е ясна. И за миг не мога да си представя, че ББ не знае нищо или не е знаел нищо. Той знае всяка пчеличка откъде носи мед в тая държава и бърка в кошера и со газо. Явно от ЧЕЗ са засегнати от времето на първото му правителство и сега опитват да го продадат зад гърба му. ББ беше сложил един надзирател на ЧЕЗ - уж за благото на народа, токът да е по-евтин от айряна. Но той изпълняваше лични ангажименти. Вземаше по 35 000 лв. заплата, а беше някакъв негов съотборник. Арбитражното дело е от ония времена - за натиск и вмешателство. Сделката може да стане и с куцото магаре на Желчо мандраджията от Голем гьол, защото само парите от него ще покрият всичко, а те ще отидат в мандрата. Очевидно е нежеланието на държавата да откупи ЧЕЗ, защото никой от тия вълци няма келепир от държавна собственост. От държавните фирми не могат да дърпат лостовете на властта, която е конфигурирана по частнособственически признак. Има едно нещо по-страшно от държавния монопол - това е частнособственическият монопол. Единственият начин да спрем да даваме вълна е да станем *** и да се епилираме по два пъти на ден. Истанбулската конвенция е за защита на овцете, а не на жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 6 години
винаги ми е било чудно как може да пишеш толкова безмозъчни писания, че и сам се радваш на тях и не те мързи на всичко отгоре :):) ... и кво каза, едно нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Брутро! :lol:А btw, ти кога последно гласува за Кобурготски и Милен Велчев? И кога за последно те се разплакаха, че не си гласувал за тях? :lol:На Иван Костов и правнуците нема да мислят с какво ше си плащат даскалото, където и по света да си посочат... ;) Никой не отива в политиката, за да стане по-беден... ;) :lol: Но Баце се оказа бая по-умен от това, дето разни кратуни мислеха за него. Сега ако успее да чопне и летището и магистралките, може и да се оттегли да храносмила като най-успешен измежду предшествениците си... А овцете ше си гласуват пак за Баце, докато той иска - нали целокупният Запад, чиито ценности усвояваме, е демонстративно зад него...?! Нали знаеш колко бързо падат правителства, успели да се случат непредвидено... :lol:Всъщност, единственият, който можеше да изтърбуши схемата на Баце, беше оня плондер Пеевски, ама вие в един глас казахте "Разпни Го!"... :lol: Не, че има неква разлика кой ше ви стриже... Така че, трай бабо за хубост! Сега поне сте в цивилизования свят - така казват по талавизията... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
Ако си прав - Браво на Баце, хитър човек ще излезе всцина ни ще прекара. Я се чудим що *** подскача до таваня на Народното събрание, па то яд оти Баце върти бизнес па тя руча жабета и с един "Техноинпекс" остана от преди 30 години.... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Помня че "злия" регулатор ги беше зачекнал за необосновано аутсорсване на дейности, водещо до източване на печалбите и от там за искане за драстично увеличение на тока. Уж "инвеститори", а всъщност дерибеи. Ама здраве да е ... Явно и на кака Гинка и е харесал техния "бизнес модел", та ако перифразираме чичо Цезар - Те дойдоха, тя видя и ги кУпи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още