IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската авантюра на Apple

Тим Кук се отправя на поредно посещение в азиатската страна, борейки се с огромните предизвикателства пред бизнеса на Apple там

11:16 | 27.02.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на американската технологична компания Apple Тим Кук ще бъде един от водещите на бизнес форум, организиран от китайското правителство. Това подчертава все по-ключовата роля на Кук в страната, в която Apple и други компании се борят с новите изисквания на властите по отношение на киберзащитата, пише Wall Street Journal в свой анализ.

Помагайки за провеждането на Китайския форум за развитие през март, Кук ще осъществи петата си поява на значимо събитие в азиатската страна в рамките на по-малко от година. Търсенето на места за форума е голямо, тъй като дава възможност на световния бизнес елит за близък контакт с висши представители на китайското правителство.

Всичко това се случва в момент, в който Apple се сблъсква с редица предизвикателства в Китай, включително загуба на пазарен дял заради местните производители на смартфони и новите изисквания на правителството по отношение на нейните операции. Тази седмица Apple ще започне да насочва данните на клиентите си в iCloud към сървъри в континенталната част на Китай, както искат властите. Но експерти твърдят, че това би могло да направи информацията уязвима.

Докато много потребители на Apple в страната нямат оплаквания, други са притеснени от двойните стандарти за Китай и останалата част на света. Клиент, купил iPhone от Apple Store в Пекин, наскоро коментира, че имиджът на компанията страда от факта, че тя се е съгласила да съхранява данни в Китай.

За Apple Китай е ключов, не само като пазар, но и като център за производство. Повечето от смартфоните и другите продукти на компанията се правят в страната от местни партньори.

През последните години американският гигант се сблъска и с по-голямата конкуренция от страна на китайските производители на смартфони. От третия най-продаван бранд смартфони през 2015 г., с 13% пазарен дял, Apple се озова на пето място през 2017 г., с 9% дял, сочат данни на Canalys. Освен това през 2016 г. компанията беше принудена да спре услугите си iBooks и iTunes Movies.

През последната година Apple направи стъпки за засилването на позициите си, включително чрез добавянето на насочени към Китай функции на смартфоните и назначаването на директор, роден в Китай към новосъздадена позиция, която има за цел да съблюдава операциите в страната.

Кук следва примера на редица директори, които са били съпредседатели на Китайския форум за развитие, включително Марк Фийлдс, главният изпълнителен директор на Ford Motor. Местният председател все още не е обявен, но очакванията са да е министър.

Кук, който пое управлението на Apple през 2011 г., обръща специално внимание на Китай през последните години. Той направи едно посещение в страната през 2012 г., а след това два пъти годишно ходеше в Китай между 2013 и 2015 г. От 2016 г. публичните му визити станаха поне по три годишно.

През миналия март той посети същото събитие и изнесе реч за глобализацията. През декември присъства на срещата на консултативния съвет към Училището по икономика и управление към Tsinghua University в Пекин, където се срещна с президента Си Дзинпин.

През декември говори на интернет конференция в Китай, на която домакин беше звеното за киберцензура към правителството.

Вижте още технологични новини във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Apple да престанат да се държат като завод за тоалетна хартия в бившия СССР...И току-виж са започнали да осъзнават, че са производител на ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ джаджи - сиреч, като вземат да си плащат данъците подобаващо в страната, в която са сдъздадени и отделят малко от 900-те милиарда на собсвената си пазарна капитализация за истински иновации в технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
еее, бива ли да говориш така за внуците си .... да кълнеш нас ОК, ама да кълнеш кръвта си е най-голямото падение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
"А у Америка вече на много места не се учи математика, физика.... "Е оти да се мори детето да учи математика, като никога не знае, отиде ли сутрин на училище, дали нема да се върне на обед у чувал - застреляно... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
ABBA
преди 6 години
За сведение на мислещите:1. Китай е монополист по добива на редки метали, без които съвременната електроника няма как да мине. А са изджафкали, а са останали без зъби. ВТО, мЪтЪо, .... дрън-друн. Фашингтон показа как със санкции се плюе на всичко.2. Защо Фашингтон изкара почти всичкото производство в Китай? Ами защото кадърното производство изисква квалифицирана работна ръка. Факт, срещу колкото и да се ЛАЕ, все тая. А у Америка вече на много места не се учи математика, физика, зер най-дъ-бест нацията не мое да си разваля сладкия живот. Там ше рисуват, ше рапират, ше си играйкат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още