IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските инвестиции се превръщат в сериозна тревога за Меркел

Появата на големи китайски инвеститори разкри дилемата кои инвестиции са добре дошли и какво да правим с тези, които не са?

21:16 | 27.02.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди две седмици в реч в малък град близо до Балтийско море германският канцлер Ангела Меркел намекна за "огромното предизвикателство" към германската индустрия, породено от Китай.

Справянето с това предизвикателство заема централно място в Берлин след натрупания от китайския милиардер Ли Шуфу дял от 9 млрд. долара в компанията майка на Mercedes-Benz – Daimler, пише Bloomberg.

Внезапната поява на Ли Шуфу като най-голям акционер в луксозния автомобилен производител разкри дилемата за администрацията на Меркел: кои инвестиции са добре дошли и какво да правим с тези, които не са?

Tази трудна главоблъсканица занимава все повече политически лидери в цяла Европа. Китайските инвестиции в Европа се разпростират от главното пристанище на Гърция до операторите на електроенергийни мрежи, планирана високоскоростна железопътна връзка между Белград и Будапеща, мост в Хърватия и дори италиански футболни клубове.

Daimler е последната от дългия списък от германски цели за китайските инвеститори. Първото алармиране беше Kuka AG, производител на роботи, закупен от китайската компания Midea Group Co. през 2016 г. Планираното поглъщане на производителя на полупроводниковото оборудване Aixtron SE се случи през същата година.

Миналата седмица правителството заяви, че проучва офертата на Китай за 20-процентен дял в 50Hertz Transmission GmbH, мрежа от ултрависоко напрежение, която е крайъгълен камък на прехода на Германия към възобновяема енергия.

"Китайските инвестиции се увеличават в много стратегически сектори", заяви в интервю за телевизия Bloomberg миналия месец германският заместник-министър на икономиката Матиас Махниг.

Още преди да се насочи към Daimler, Китай и стратегическият му подход към Европа станаха основна глобална грижа на канцлера, според старши служител от германското правителство, близък до Меркел. Това е тема, която очевидно я притеснява: тя говори за навлизането на Китай в Европа най-малко в три публични изказвания през изминалия месец, подчертавайки необходимостта Европа да засили бдителността си и да "говори с един глас" относно политиката на Китай.

Тези опасения не се ограничават до Германия. „Китайският път на коприната“ разделя европейските правителства на два лагера: тези, които предимно в Централна и Източна Европа я подкрепят безусловно, и такива като Франция, Германия и Обединеното кралство, които са по-предпазливи в подкрепата си поради липсата на реципрочен достъп до китайските пазари.

Германия, Франция и Италия сега поемат водеща роля в стремежа за по-строг контрол на външните инвестиции, като по-конкретно се има предвид Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
колко пък да не можем НИЕ, на баща ми децата са тук и имат българки за жени, не са у америка женени за некой тъмен субект с корени от африканската савана, но съм чувал че "once you go black, you never go back", а ти сигурно си го виждал и от личен опит :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
Мдамм... Същото и у Немачко... :lol: Козата си сака пръч... :lol: Вие - толерантните евроатлантици - кат не можете... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Не може да се действа на принципа ,което е добро за Германия е лошо заостаналите.....особенно за аборигените от Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ае по леко, чак системно :):) преди две седмици бях във франция и съвсем доброволно французойките държаха арабите за ръце :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Да бе, и аз това си помислих като се зачетох. Значи няма притеснения че залива ЕС с тъмнокафяви клошари, ама за капитала на жълтурковците рязко се е притеснила. И после - да спуснат най-сетне директива от ЕК, инвеститори от кои държави са добре дошли и от кои не. И когато попитаме, защо например Пенчо може да владее медии в европа, а Генчо не бива - ще се отговаря просто: Партията така каза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Там където на бабишкерата не й пука как живеят хората китайските инвестиции са добре дошли. Кога ще се обезпокои за насилието извършвано системно над германки, италианки, французойки и шведки по улиците на европейските градове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
zelka007
преди 6 години
а наште гъ....лизци са готови и земеделска земя да им продават на китайците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Сетила се Мара... тарикати , изнесоха всичкото производство на Изток , пък сега се мръщят на жълтия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още