IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонският посланик: Идеята на Борисов за АЕЦ Белене ще осигури ток за Западните Балкани

Всяка година Македония внася електроенергия за 1 млрд. евро, и то предимно от България, заяви Мариян Гьорчев

11:38 | 27.02.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идеята на българския министър-председател Бойко Борисов за съвместно изграждане на АЕЦ "Белене" ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия, да разполагат десетилетия напред със собствен източник на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България, с която имаме договор за добросъседство и сътрудничество.

Това каза посланикът на Република Македония у нас Мариян Гьорчев по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – Кохезия и свързаност“, организирана от Градът Медиа груп. Той отбеляза, че всяка година Македония внася електроенергия за 1 млрд. евро, и то предимно от България.

Според него Коридор 8, който трябва да свързва България, Македония и Албания, е не само транспортна и железопътна връзка, а има отношение и към електроенергията и газификацията на всички страни от Западните Балкани, които в момента не са газифицирани. „Коридор 8 има значение и за развитието на индустрията, търговията, транспорта, туризма и услугите, които имат все по-значимо участие в БВП на Балканите и на Европа“, допълни той.

Гьорчев каза още, че Коридор 8 е важен и за цифровизацията на страните от Западните Балкани, за да бъдат част от четвъртата индустриална революция. „Ако ние, страните от Западните Балкани, искаме да сме част от новото време, трябва да следваме примера на България, която е гигант не само в Югоизточна Европа, а може би в цяла Европа, не само защото еврокомисар за цифровизацията е Мария Габриел, но и заради постиженията на страната в този сектор“, подчерта посланикът.

Заместник-министърът на транспорта Велик Занчев каза от своя страна, че за България е изключително важно да докажем на европейските й партньори, че транспортната свързаност на Балканите ще доведе до по-голяма свързаност и растеж на всички страни от ЕС.

Той допълни, че това е един от приоритетите на българското председателство на ЕС в оставащите четири месеца. „България има сериозен принос в окрупняването на проектите в Западните Балкани и разглеждането им в коридорен принцип. Получихме подкрепа от Брюксел за пътя София -Скопие и София-Ниш. Мултимодалния коридор Русе-Бургас-Варна-Кавала-Солун е друг проект, по който работим активно с Гърция. Подписахме меморандуми за железопътната инфраструктура по тези коридори със Сърбия, Македония и Гърция“, каза Занчев. Той допълни, че е необходимо паралелно и в координация да бъдат изградени липсващите връзки, за да се гарантира по-голяма завършеност на коридорите и по-висока стойност на инвестиците.

Занчев заяви, че европейските средства са основен източник за финансиране с 5 млрд. лв. по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". „Механизмът за съфинансиране на Европа и националният ресурс не са достатъчни за нуждите в транспортния сектор. Необходимо е активно да търсим различни финансови източници като безвъзмездно финансиране и банкови гаранции“, смята Занчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Свърши ли вече срещата в Сараите, та нашия почна да звъни на чешките телефони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
abdul
преди 6 години
И сигурно усещането му е, че ще го пусне от АЕЦ Белене през ЧЕЗ.Баси тъпия схемаджия, с още по-*** народ, щом му минават номерата ;-).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Тя така или иначе вече Македония колко години си го внася българския токи без новия АЕЦ, та не разбрах за какво им е АЕЦ Белене на Македония, че изказват подкрепа за този проект?И другото, което не разбрах е къде потъва този 1 милиард дето всяка година Македония плаща на България за закупения ток?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
superexpert
преди 6 години
Премиерът Бойко Борисов търси финансиране за АЕЦ Белене ,Да се обади на ГИНКА .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още