IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков надзор проспа проблема с латвийската банка ABVL

Банковият надзор не е включил правила, които да следят за пране на пари в банковите институции в ЕС, пише Politico

08:09 | 28.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Скандал в периферията на Европейския съюз (ЕС) поставя неочаквани предизвикателства пред усилията на общността да създаде сигурен Банков съюз, пише европейското издание Politico по повод фалита на латвийската банка ABLV Bank.

Кредиторът беше замесен в скандал относно участието си в схема за пране на пари от продажба на оръжия за Северна Корея.

Това е поредният удар върху латвийската банкова система след корупционния скандал с гуверньора на централната банка Илмарс Римшевич, разразил се само преди дни. Той няма нищо общо с ABVL, но подсказва за трудностите пред бившата съветска република, влязла в еврозоната преди четири години.

Фалитът на ABVL не е заплаха за финансовата сигурност на Европа, пише още Politico. В същото време обаче случаят показва проблеми в изградения от Брюксел след финансовата криза банков надзор - многобройните правила не помогнаха да бъде спряно рухването на третата по големина банка в Латвия.

Оказва се, че надзорният механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ) няма правила, които покриват прането на пари.

Това предизвика много критики, че правилата покриват само опасенията за капитала и ликвидността, но не и другите пътища, по които банките в Европа могат да изпаднат в затруднения. Прането на пари не беше проблем по време на финансовата криза и съответно действия на ниво банков надзор в ЕС никога не са били обсъждани, допълва още Politico.

Латвийската банка обаче попадна в полезрението на САЩ заради прането на пари. Министерството на финансите на САЩ излезе със съобщение за опасения за наличието на такъв проблем в ABVL и за мерките, които ще бъдат взети, на 13 февруари. Едва тогава ЕЦБ нареди на институциите в Латвия да замразят всички плащания на кредитора. На 24 февруари централната банка на еврозоната обяви, че латвийската банка е фалирала.

Реално ABVL не е чак толкова съществена част от банковата система на Европа - с активи от около 3,6 млрд. евро към края на септември. Затова и ефектът от нейното затваряне е ограничен. Но Брюксел може и да няма толкова късмет следващия път, когато системна банка изпадне в затруднения по същите причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Значи ЕЦБ я фалираха банката, поради опасения от САЩ за пране на пари?Или аз неправилно съм разбрал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още