IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстев: Източноевропейците се чувстват като най-големите загубеняци

Положителното на кризите е, че европейските общества за пръв път започнаха да се интересуват от различията помежду им, твърди политологът

08:46 | 28.02.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан не успя да сплоти&nbsp;Вишеградската група, смята Кръстев.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Виктор Орбан не успя да сплоти Вишеградската група, смята Кръстев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският политолог Иван Кръстев е много търсена личност. Oсобено откакто излезе блестящото му есе „След Европа“, пише германският журналист Саша Ленарц в началото на обширна публикация, поместена в седмичника Welt am Sonntag и цитирана от Deutsche Welle.

Според Кръстев в резултат от кризата с бежанците Европа във всички случаи ще се промени. В тази връзка политологът припомня, че през последните години европейците са преживели три различни кризи: на общата валута, конфликта Русия-Украйна и Brexit. Всички те бяха предизвикателства за европейския проект, но миграционната криза все пак е най-дълбоката, смята Кръстев и обяснява защо:

„Живеехме в един свят, където границите сякаш вече не играеха роля. Изведнъж обаче установихме, че границите все пак са важни. Оттук произтичат три въпроса. Къде изобщо минават границите на Европа? На този въпрос все още няма отговор, защото Европа е единствената сила, чиито граници се разширяват. Второ: Какви са тези граници? И трето: Кой ще ги защитава? При това не само срещу военни нападения, но и при миграционни кризи". 

Според Кръстев сегашната миграционна криза още не е решена: броят на мигрантите е намалял, но законово решение все още няма, защото Дъблинското споразумение не функционира, а друга уредба просто не е налице. Политологът смята, че и решението за разпределяне на бежанците по квоти също не работи. Да, реакцията на източноевропейците беше сбъркана, но това не прави идеята за квотите по-добра, смята той и обяснява, че източноевропейският консерватизъм е провинциален.

„Бежанската криза породи тежък спор между Западна и Източна Европа. Ако Вишеградската група беше хомогенен блок, тя би могла да блокира много решения. Орбан обаче не успя да я сплоти. По две причини. Първата е кризата с Русия. Полша и Унгария се отнасят към Русия по много различен начин. Варшава с основание е много твърда, докато Орбан е по-близък с Путин, отколкото който и да е друг европейски лидер. Втората причина, колкото и парадоксално да звучи, е свързана с възхода на западноевропейския консерватизъм. Той размива границите между Запад и Изток. В цяла Европа настъпва консервативен обрат. Тъй че става дума не само за конфликт между Западна и Средна Европа (…), но и за един завой надясно, който може да се сравнява със събитията през 1968. Това е културен обрат, макар и в противоположната посока. (…) През 1968 г. ставаше дума за самоопределението на индивида, а днес - за суверенитета на политическата общност. През 1968 година въпросът беше за правата на малцинствата, днес въпросът е за правата на мнозинствата."

По-нататък Кръстев твърди, че сериозните различия между Източна и Западна Европа ще се запазят. Според политолога крайнодесните в Западна Европа в някакъв смисъл са приемници на 1968 година, чието културно наследство за усвоили.

„Вижте Холандия. Там изобщо не е проблем, че един открито хомосексуален човек е лидер на десните популисти. В Източна Европа това е немислимо. Източноевропейският консерватизъм е провинциален. Ние сме консерватори на пълен работен ден и по всички въпроси. Срещу всяко малцинство. Големият вододел между Западна и Източна Европа минава през въпроса за етническата хомогенност."

Кръстев припомня, че преди десетина години западноевропейците са се опасявали да не загубят работни места заради разширяването на ЕС. Днес обаче не те, а източноевропейците се чувстват като най-големите „загубеняци", казва Кръстев и продължава: "На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа.

„Този психологически поврат настъпи едновременно с бежанската криза, но не беше предизвикан от нея. (…) Начинът, по който източноевропейците реагираха на квотното разпределение на бежанците, беше неправилен. Помолиха ни да приемем една относително ниска бройка и да покажем солидарност, след като самите ние спечелихме от европейската солидарност. На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа. Защото не можеш просто тъй да заявиш, че нямаш капацитета да приемеш няколкостотин души. Това е смехотворно, особено когато в същото време гледаш как всички тези хора пристигат в Австрия и в Германия“.

„По време на еврокризата Германия задължи всички да се придържат към правилата, ако искат Европа да оцелее. А ето, че после изведнъж сама промени правилата. Лично аз дори изпитвам симпатия към онова, което направи Меркел. Защото ако не беше направила нищо, Италия и Гърция направо щяха да рухнат. Но начинът, по който го направи, беше проблематичен. (…) Тя наруши правилата, без да е говорила с никого за това. Когато човек извършва подобно нещо, той поне може да го обясни. В същото време не е честно да изкарваме, че Меркел е имала хиляди други варианти за действие. Времето и възможностите за реакция бяха изключително ограничени. Какво щеше да стане, ако Германия беше казала на Гърция и Италия: „Бежанци ли? Не е наш проблем. Съществува Дъблинско споразумение, нека да се придържаме към правилата". Това щеше да е краят на ЕС. Тоест, Меркел беше права не само в морално, но и в политическо отношение. Грешката ѝ беше, че не го обсъди с никого. А в резултат настъпи конфликт с държави, които тъй или иначе имат двойствено отношение към Германия. Защото Средна Европа от една страна вече отдавна е част от германската икономика - вижте само показателите им за износа. От друга страна обаче в определени обществени кръгове все още е жив страхът от Германия".

В края на обширното интервю Кръстев прави следното обобщение: „Кризите винаги имат и положителен ефект. Сега европейските общества за пръв път започнаха да се интересуват от различията помежду им. Днес германците знаят за гръцката икономика повече, отколкото когато и да било преди, а поляците - много повече от преди за отношението на германците към имиграцията. В някакъв смисъл това създава усещането за обща съдба". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 5 години
като много по умен, се адаптирам бързо ... виждам влашки цигa.нин срещу мен и така му говоря ... :):) ... и вместо да се обиждаш, приеми го като комплимент !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Старопрестолен град? Кой - Онгъл? Оня бивак в мочурищата на делата на Аспарух? Може - и без друго изказът ти е като на влашки ц>иганин...:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
и СНН не гледам, *** ! :):) Спокойно не боли от мисловна дейност, казвам ти го от личен опит, така че може да се пробваш и ти, така един ден ще спреш да ровиш в кофите :):) ... и явно не ме четеш, аз съм от старопрестолен град, чобанино. Но и да бях от село като теб, пак нямаше да ме е срам. :):P
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 3
lozkhris
преди 6 години
Toй чете само ASCII кодове и слуша СНН и Дойчевеле - бастионите на победилата демокрация. Не го стреляй с такива чудатости като ред на Фибоначи, че току е получил силна мозъчна мисловна дейност.... а това е несвойствено и може да боли.....Зайци няма да гледа щот трябва да се върне на село, а животът в София е толкова сладък....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
Money
преди 6 години
Да, развили сме уникална степен на простотия, особено на Балканите... Pinoccio: "Източна Европа има особен сенсибилитет заради заради режима, в който живя. Тя разви инстинкти, които в хедонистичния Запад залиняха или умряха. Когато си живял в условия на оцеляване - в случая културно, социално, политически и географски, това е изисквало набор от средства и качества от морално-етическо естество, които не са били необходими на западния човек. Този набор не е умрял и днес и резултатът е този - днес да се чувстват загубеняци сред такава либерална оргия. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 15
khao
преди 6 години
по коментарите ви личи колко е прав ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 6
kanartikin
преди 6 години
"""Помолиха ни да приемем една относително ниска бройка ///мигранти./// и да покажем солидарност,"""" Тук анализа кърти мивки ......направо умилително става в изказа, каква деликатност.Помолили били, тук Гьобелс би се изчервил от неудобство и срам, как го извъртя само, не било изнудване, а помолили били.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 6
Dimat
преди 6 години
До #11: Я кажи,като си толкова "умен",какво толкова впечатляващо е казал този "гений",което да не ни е втълпявано от години насам от него и такива,като него и което да не е било пряко,или завоалирано повторение на втълпяваните ни до втръсване западни внушения,за това,какви *** сме,да не се учим от "гениалния и непогрешим запад и какви "неблагодарници" сме,затова,че ни подхвърлят с милион унижаващи ни условия стотинки,наречени "европа дава",от откраднатите(и продължаващи кражби) най-безскрупулно милиарди, когато се изтърбушваха съвсем съзнателно и планомерно икономиките на Източноевропейските страни,"за да бъдат приведени",към техните стандарти!Я кажи,бе умник,всичко,което изброих,дезинформация ли е,или е дезинформация пасквила на "гения" Кръстев,изцяло в услуга на западните му господари! А това,какво представляваш като "човек",си личи от изписването името на Родината си, с "българия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 6 години
не чета глупости, не чета и вестник дума, шок и тнт :):) , а те се виждат от километри и са ясни и без да ги четеш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 4
george353
преди 6 години
Това че някои представители на даден пол живят в състояние на социална *** противоположност е аномалия която мога да толерирам. Въпреки че всяка аномалия води до срив в системата. Такива са математическите принципи в природата. Иначе щяхме да сме унисексуални и да се възпроизвждаме асексуално. Тези западноевропейските общества които издигаме в култ, не са построени от хората които живеят в тях. Те ги наследиха от хора за които консервативни принципи бяха в основата на техния живот. Говоря за следвоенното поколение на Европа. Това което те ни завещаха обаче, ние се опитваме да унищожим на всяка цена. Не виждам нищо цивилизовано в поведението на днешните западноевропейци. Нека вземем за пример насилието над жени и за тъй наречения "Скандинавски Парадокс". Оказва се че скандинавците които се славят със своето либерално *** поведение си млатят жените редовно и от рано. Най-много случаи на насилие са регистрирани в Дания, следвани от Финландия и Швеция. Над 52% от всички жени в Дания на възраст от 15г. са били подлагани на домашно насилие. България е някъде в долната половина. Западните общества с в упадък който ще изпъква все повече. Възхода на консервативните партии и неофициални военни групировки не е случаен. Кой би си и помислил за неонацистки групировки в Германия преди 20 години. Нивото на нетърпимост между отделните етнически групи непрекъснато расте благодарение на заспалото, летаргично и инерционно поведение на политическия елит в Европа, и тн и тн и тн. Но всеки има право на мнение както и да живееш в заблуда, така че bon voyage.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още