IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Telenor: Няма да се фокусираме върху разрастване

Норвежкият мобилен оператор е получил предложение за бизнеса си в Централна и Източна Европа, твърди директорът на компанията Сигве Бреке

10:41 | 28.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвежкият мобилен оператор Telenor е получил предложение за бизнеса си в Централна и Източна Европа, каза директорът на компанията Сигве Бреке в интервю за Bloomberg по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Припомняме, че норвежката телекомуникационна компания обяви за интереса към покупката на компаниите на групата в Централна и Източна Европа в края на януари. Според съобщението става дума за активи, обхващащи мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

"Засега  компанията няма да се фокусира върху разрастване", каза още Бреке. 

Компанията има над 3,2 млн.активни потребители в страната, като към края на 2017 г. услугите ѝ са достъпни за 99,64% от населението на България и на 89,90% от територията ѝ.

Telenor Group, част от която е и Теленор България, оперира в общо 12 държави в Азия и Европа, а абонатите ѝ са около 176 млн.

Telenor купи българския мобилен оператор Globul от гръцкия концерн ОТЕ за 717 млн. евро през 2013 г. През ноември 2014 г. Globul бе преименуван на Telenor Bulgaria. За първите девет месеца на 2017 г. печалбата на Telenor България преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) се понижи с 0,2% спрямо същия период на миналата година до 903 милиона норвежки крони.

Възможната продажба се случва на фона на промени в бранша в страната ни. В края на септември имаше друга голяма новина в телекомуникационния сектор у нас. Тогава компанията майка на Мтел Telekom Austria Group обяви, че планира ребрандирането на своите оператори, като ще заложи на местния бранд A1 в страните, в които оперира.

В България Telenor се съревновава с Мтел, местното поделение на Telekom Austria, както и с „Виваком“ на БТК.  Основният конкурент на Telenor в Черна гора е T-Mobile Crna Gora, собственост на унгарското поделение на Deutsche Telekom, Magyar Telekom. M:tel, третият мобилен оператор в страната с около 630 000 абоната, е собственост на Telekom Srbija. В Сърбия безжичният бизнес на Telenor се конкурира с мобилното поделение на Telekom Srbija, MTS и VIP Mobile, част от Telekom Austria Group.

Българското поделение на норвежкия оператор изпрати трудна 2017 г. Компанията отчита лек спад от над 1,5% на пeчaлбaтa пpeди дaнъци, лиxви и aмopтизaции (ЕВІТDА) от 250 млн. лева до 247 млн. лeвa, cтaвa яcнo oт публикувания финaнcoв oтчeт нa дpyжecтвoтo. Moбилният oпepaтop oтчитa лeĸ pъcт нa пpиxoдитe от 1,19% дo 675 млн. лeвa пpeз 2017 гoдинa cпpямo 667 млн. лв. преди година, след като по-ниските абонаменти за мобилни абонати и трафикът са частично компенсирани от увеличените приходи от продажбата на телефони.

Вижте цялото интервю на Бреке във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още