IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-големият враг на руския президент?

Владимир Путин ще спечели нов мандат, но политическата му битка с апатията и недоволството на руснаците тепърва започва, пише Politico

21:40 | 05.03.18 г. 13
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Има две сигурни неща за президентските избори в Русия, пише в свой коментар европейското издание Politico. На първо място, Владимир Путин ще спечели - всички агенции за проучване на общественото мнение му дават около 70% от гласовете. На второ място - изборите, както всички предишни в историята на страната след СССР, няма да бъдат честни и свободни.

Сега обаче часовникът за руския президент тиктака, защото опозицията и разочарованието на руснаците може би няма да повлияят на този вот, но ще имат ефект върху следващия.

В Русия липсва истинска конкуренция в политиката, пише още изданието. Контролираните от Кремъл медии оказват голямо влияние върху руснаците, а забраната за участие в изборите на един от най-големите противници на Путин - Алексей Навални, показва, че държавните ресурси са мобилизирани, за да се гарантира преизбирането на Путин, а от друга страна - че изборът на руските гласоподаватели е ограничен.

Желанието за промяна обаче е вече видимо в много слоеве на обществото, особено сред младите хора, които се организират в социалните медии. Медиите в Русия може и да са контролирани от държавата, но интернет е относително свободен, за разлика от други подобни режими - в Китай или Турция.

Така, организирани в социалните медии, младите хора в Русия все по-често се появяват на забранени протести в цялата страна, организирани основно от Алексей Навални. За Кремъл ще става все по-трудно да потисне руската младеж - тя не се страхува и изпитва дълбоко недоверие на политическия елит, който е на власт още отпреди да се раждането й.

Това ново поколение е все още младо и не може да окаже влияние върху изборите през 2018 г., признава Politico. Неговата роля обаче ще бъде по-видима през 2024 г.

Младежите не са единствените, които са против статуквото. Средната класа също започва да се разочарова и причината е влошеният стандарт на живот. През 2010 г. 60% от руснаците с високи доходи заявяваха, че са доволни от своя начин на живот. През 2016 г. едва 20% от хората в същата група са на същото мнение. Техните песимистични виждания не се подобряват съществено през 2017 г., когато руската икономика започва да се подобрява.

Всичко това се съчетава и с нарастваща политическа апатия. Проучване на независимия мозъчен тръст "Левада" показва, че 89% от руснаците смятат, че са безсилни да влияят върху или да променят ситуацията в страната.

Управляващите все пак обръщат внимание на неудовлетворението на бизнеса и средната класа. Техните искания за подобряване на бизнес средата, на социалните услуги - образование и здравеопазване, бяха доста по-сериозно застъпени в предизборната кампания на Владимир Путин, отколкото през 2012 г.

Промяната в изказването на президента показва, че той е разбрал настроенията на своите съграждани.
Засега малко анализатори прогнозират, че Владимир Путин ще бъде готов да се откаже от властта през 2024 г., но следващият му мандат със сигурност ще бъде доста по-напрегнат. Именно тогава ще започне истинската му политическа битка, а резултатите от нея изглеждат неясни, пише в заключение Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 6 години
Со-ро-со-и-ди-те :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 6 години
*** и техните медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Навални ще вземе много повече проценти, неявявайки се на избори :DСега активно проповядва бойкотиране, а после ще говори - виждате ли, всички които не отидоха, всъщност подкрепят мен :)))А по статията - такива трябва да се пишат всеки понеделник, за да не забравяме при нас колко по-хубаво е :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
comet
преди 6 години
Най-голям враг за всеки сериозен човек е да допусне близко до сърцето си хора неадекватно противоположни (мекотели избиващи комплексите си с алчни амбиции, страхливи, мързеливи, капризни, неблагодарни или дрогиращи се т.е. зависими в истинските си постъпки от осигуряващите им дрогата била тя сигурност, пари или привилегирована галеща самочувствието им службица).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
цъ, с две думи това е материал за пълнене на тиража ... и да разръчка малко копейкаджиите за начало на седмицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
С две думи Политико очаква от младите руснаци, един вид хипи движение, ама по руски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
абе то по конституция не може да си повече от два пъти президент, ама на кой му пука кви закони има в русия, все едно се спазват :):) ... може би за това и на медиите спря да им пука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
ABBA
преди 6 години
Баце, крадци по закон не се допускат за президентските избори в Русия.Закон!Не е въпрос на кого какво му харесва.Дееебилните медии обаче не се интересуват от закони.Пропаганда да става.....................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
IQ96
преди 6 години
Навални едва ли би взел 3-4%, защото заиграването му със САЩ, няма как да се хареса на руснаците. Но допускайки го до избори , ще доведе до още по-голям натиск и оплюване от ЕС и САЩ, което явно не се нрави на П.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 6 години
дреме му на путин за руското общество и там няква си политическа битка с апатията му :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още