IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Себастиан Курц: Австрия подкрепя "Северен поток" 2

Проектът не е алтернативно трасе на руския газ за Европа през Украйна, заяви Владимир Путин след срещата си с австрийския канцлер

18:19 | 28.02.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Австрия подкрепя проекта за разширението на "Северен поток", заяви австрийският канцлер Себастиан Курц след среща с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщи руската информационна агенция ТАСС.

Курц уточни, че все още има работа по проекта за изграждане на още две тръби по дъното на Балтийско море. "Трябва да се изясни влиянието на този проект върху други държави", обясни австрийският канцлер.

От своя страна руският президент Владимир Путин отбеляза, че "Северен поток" 2, който ще се изгради от "Газпром", не е алтернативно трасе на руския газ за Европа през Украйна, допълва Ройтерс. Австрия е голям купувач на руския природен газ и надеждна транзитна страна в другите части на Европа.

Проектът е на път да скара страните от Европа - Германия, Австрия и още няколко лобират силно за реализацията му, а страните от Централна и Източна Европа са против с мотива, че той ще повиши зависимостта на общността от руския природен газ.

Германия вече даде зелена светлина на строителството на газопровода в нейните териториални води.

Преди срещата си в Москва двамата лидери отбелязаха и добрите отношения между двете страни, става ясно от съобщение на сайта на руското президентство. Владимир Путин отбеляза, че стокообменът между Русия и Австрия се е увеличил с 40% през миналата година.

Руските инвестиции в икономиката на Австрия достигат 23 млрд. долара, а австрийските в руската икономика - 5 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
"Сега е момента Бащицата да даде официално разрешение и за Южен поток"Ако е Бащица - да. Ама баце Боце е бай Послушко.Щом от Фашингтон са дръннали жица да не, значи не.Иначе пред партийните Гинки и Калинки е мъж, та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 6 години
Сега е момента Бащицата да даде официално разрешение и за Южен поток - хем България е председател на ЕС, хем Северен поток 2 прави прецедент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Австрия ше влезе у правия път ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още