IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси започнаха март със смесени настроения

Китайския пазар беше подкрепен от позитивни икономически данни

10:36 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси започнаха март със смесени настроения, след като изпратиха февруари със загуби, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikei 225 се понижи с 1,56% до 21724,47 пункта. На отрицателна територия се движеха представителите на автомобилопроизводителите, технологичните и финансовите компании. Акциите на SoftBank Group поевтиняха с 1,02%, а на Toyota - с 2,09%. Сред производствените дружества Fanuc отчете спад в цената на книжата си с 1,14%.

В Сидни местният измерител S&P/ASX 200 загуби 0,71% от стойността си до 5973,34 пункта. По-голямата част от загубата се дължи на енергийния подиндекс, който падна с над 2%. Минните компания също бяха в червената зона, като  акциите на Rio Tinto поевтиняха с 4,08%. Банковият сектор също не се радваше на интереса на инвеститорите и ANZ се разписа с движение в посока надолу с 0,86%.

В Хонконг HangSeng заличи по-ранните си загуби и се повиши с 0,23% до 30914,36 пункта. Акциите на China Construction Bank поевтиняха с 0,72%, а на HSBC поскъпнаха с 0,52%. В континенталната част на страната Shanghai Composite се изкачи с 0,44% до 3273,76 пункта.

Пазарът беше подкрепен от данните за индекса на мениджърите по поръчките в промишлеността на китайското икономическо списание „Цайсин“ (Caixin). Индексът достигна 51,6 пункта през февруари, което е над консенсусните прогнози на пазара за 51,3 пункта. Бизнес активността в сектора е на най-високите си нива от август 2017 г.

Борсите в Южна Корея и Тайланд са затворени поради отбелязване на различни национални празници в двете страни.

Азиатските акции приключиха февруари на минус на фона на загубите на глобалните пазари в началото на миналия месец. Месечната загуба на Shanghai Composite и Hang Seng беше съответно 6,4% и 6,2%, което прави февруари най-лошия им месец от повече от две години насам. На месечна база пък Nikkei 225 загуби 7,5% от стойността си.

Февруари беше като цяло волатилен месец за акциите. Основните щатски индекси преминаха през корекция в началото на месеца, понижавайки се с 10% спрямо рекордните си нива от 26 януари. Движението надолу се дължеше на опасенията за ускоряване на инфлацията, които повишиха доходността по държавните ценни книжа и предизвикаха волатилност след година на безпрецедентно спокойствие.

По-рано през седмицата доходността по 10-годишните държавни ценни книжа скочи с около 5 пункта до над 2,9%, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подсказа за възможността за повече от три увеличения на лихвените проценти през 2018 г. в коментар пред Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още