IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CEZ Group активно търсела начин да напусне България от 2010 г.*

Подценихме ролята на политическата интрига, заяви директорът на компанията купувач "Инерком" Гинка Върбакова

15:28 | 01.03.18 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<strong>Гинка Върбакова:&nbsp;</strong>Случващото се е &quot;безпрецедентна кампания&quot;, а сделката - политизирана. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Гинка Върбакова: Случващото се е "безпрецедентна кампания", а сделката - политизирана. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Още от 2010 г. CEZ Group е търсила възможност да напусне българския пазар. Това стана ясно по време на изслушване по казуса в енергийната комисия към Народното събрание. От данните на Държавната агенция "Разузнаване" в периода 2010 година - 2012 година са водени преговори с руски холдинг с участие на "Газпром", както и американска компания. Те обаче са се отказали по финансови причини.

Тогава цената е била 240 млн. евро, но чехите са били готови да отстъпят до 200 млн. евро. Информацията на агенцията е, че ако сделка не е била сключена до края на 2017 година, купувач на активите е щяла да бъде Energo Pro. 

Какво очаквате да се случи със сделката за активите на CEZ в България?

Да бъде сключена, но да предизвика политически катаклизми.
Да бъде приключена без проблеми.
Да бъде прекратена и това да предизвика политически катаклизми.
Не знам.
Общо 2223 гласа

От ДАНС разкриха своята информация за CEZ Group и опитите да продават активи след 2014 годин.От думите на на председателя на агенцията Димитър Георгиев стана ясно, че тогава са обсъждани продажби на активите на руска компания, българо-австрийско дружество и турски инвеститор, както и продажбата на пакета акции през БФБ-София.

През 2017 година желаещи активите са вече други - Николай Вълканов, "Приста ойл", Христо Ковачки чрез "ТЕЦ "Бобовдол", чешката Energo Pro, румънската "Електрика", "Инерком" и две турски компании. Офертата на Ковачки е била първоначално 302 млн. евро, а по-късно увеличена до 360 млн. евро, сочи информацията на ДАНС. Офертата на "Инерком" пък е била за 290 млн. евро, а след това увеличена до над 300 млн. евро, съобщи още Георгиев.  

В началото на заседанието депутатите приеха част от изслушването да бъде закрито за външни лица. По време на заседанието част от депутатите от БСП напуснаха залата, подразнени от коментар на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който обвини левите, че защитават чужди интереси.

Пред депутатите представителят на купувача на ЧЕЗ България Гинка Върбакова определи случващото се като "безпрецедентна кампания" и посочи, че сделката е била политизирана. Според нея атаките са дошли от отпаднали кандидати, които искат да спечелят "по служебен път". 

"Подценихме ролята на политическата интрига", каза още Върбакова по време на изказването си пред депутатите.
По отношение на сключената сделка Гинка Върбакова беше категорична, че тя е обвързана със строги конфиденциални клаузи, а информацията за финансиране и участие на банки може да бъде предоставена, когато законите изискват това.

Тя беше категорична, че разговорите са водени в централата на CEZ Group в Прага по чешкото законодателство, а договорът е сключен по английското право. Собственикът на "Инерком" потвърди, че има желание да допусне държавата в тази сделка, но в договорът с чешката компания има клауза за дългосрочна забрана за смяна на собствеността. По тази причина и трябва да бъдат водени нови преговори дали CEZ Group ще допусне влизането на държавата в компанията.

Юлия Ненкова от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отбеляза, че все още няма нотификация за сделката. Тя даде информация каква е процедурата в регулатора, който проверява дали ще има концентрация и пречки за други конкуренти, които да пречат на други участници да навлязат на този пазар и каква промяна ще доведе промяната в собствеността на енергийния пазар.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отново повтори, че регулаторът по закон няма правомощия да анализира сделката на този етап. КЕВР обаче има контрол върху дейността по отношение на как се изпълнява лиценза от фирмата. Иванов също посочи, че в регулатора не е постъпило искане за промяна на лиценз.

Председателят на енергийния регулатор даде за пример сделката от 2011 година, когато E.On продаде активите си в България на чешката Energo Pro. Това е станало без залог на активи и в цялост, при което КЕВР само е регистрирала смяна на собствеността.

Бойко Атанасов, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), обясни, че контролът на институцията е само върху дружествата, които са публични - "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електроснабдяване". "Нямаме законови правомощия да извършваме предварителен надзор", каза той и допълни, че все пак институцията следи казуса.

Галя Димитрова от Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че се извършват проверки на "Инерком" и свързани с компанията лица. Тя припомни, че данъчните декларации  за дейността през 2017 година се подават до края на март и очаква информацията от компанията.

Върбакова посочи още, че през 2017 година приходите на компаниите й, които определи като един от най-големите производители на електроенергия от соларни паркове, са в размер на 50 млн. лева, а активите им са на стойност 100 млн. лева. 

Стоян Мавродиев беше категоричен пред депутатите, че Българската банка за развитие (ББР) не е дала гаранции, нито е кредитирала сделката за ЧЕЗ България. Той посочи, че банката не е имала контакт с CEZ Group, нито са издавани писма за намерение да рефинансира дълга на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

"Инерком" обаче се е обърнала към ББР с запитване дали банката може да поеме този кредит, отговорът е бил стандартен - че интерес има, но писмото не е "правно обвързващо". Последващо искане не е получено и банката не е анализирала сделката.

Според Мавродиев бордът на CEZ Group манипулира чешкия премиер с информацията за казуса, защото е трябвало да провери дали банките действително имат заявените намерения, каквато е добрата банкова практика. Той уточни, че ББР и CEZ Grou имат добри контакти от години.

Ръководителят на банката посочи още, че премиерът Бойко Борисов или друг член на правителството не са влияли върху дейността на банката по никакъв начин. Мавродиев обясни още, че кредит над 5 млн. лева се одобрява от Управителния съвет и Надзорния съвет на ББР.

Темата за собствеността и финансирането на сделката също беше повдигната в залата. Гинка Върбакова обясни, че не притежава офшорни компании. Тя посочи, че сделката ще бъде финансирана от международни банки, но не може да разкрие повече подробности, заради конфиденциалността на договора. Депутатът от БСП Славчо Велков обаче съобщи, че по негова информация сделката ще бъде финансирана с 94% заемни средства и само 6% - собствени средства.

От "Инерком" посочиха, че конфигурацията на финансирането още не може да бъде обявено. Финансовият консултант по сделката Валентин Захариев от "Мейн Кепитъл" уточни и някои аспекти от финансовото обезпечение на сделката.

Той поясни, че процедурата е стандартна при сключване на подобни сделки в световен мащаб - със собствен и привлечен капитал. Той каза, че обикновено банките искат между 20 и 30% собствен собствено финансиране, но не уточни какъв е вариантът при сделката за ЧЕЗ България. Захариев съобщи още, че активите на дружествата на ЧЕЗ България няма да бъдат залагани срещу заема, защото те са стратегически и по закон не могат да бъдат залог за заем.

"Инерком" ще осигури собствения капитал в сделката чрез парични средства, натрупани през годините и със заем, гарантиран с бъдещи парични потоци и активите на фирмата, поясни още финансовият консултант.

Председателят на БСП Корнелия Нинова също присъстваше на заседанието и заяви в изказване, че премиерът Борисов е излъгал в коментарите си за сделката. На първо място е имал информация за нея - от ДАНС и Агенция "Разузнаване", които са докладвали още преди години за намерението на чешката компания да напусне България. На второ място - нито една институция не проверява сделката, защото тя все още не е финализирана, посочи още лидерът на левите.

От ДАНС обаче посочиха, че имат четири информационни материала по сделката и нито една от тях не е изпратена на премиера Бойко Борисов. Информацията е изпращана към секретаря на Съвета за сигурност, Министерството на енергетиката и други институции. От Държавната агенция "Разузнаване" пък уточни, че няма информация до кого са изпращани докладите с информацията, с която разполагат. Тяхната информация е била споделяна с ДАНС.

*Актуализирано в 16,50 часа

Темата за ЧЕЗ България можете да следите тук 

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 6 rate down comment 1
Веск
преди 6 години
Защо още един наш партньор от ЕС си отива? Германци, австрийци, чехи дим да ги няма. Прогноза ли е това за бъдещ упадък в УЖ най-успешния ни планов район така да се каже. Не може някой да ми твърди, че управлява добре държавата, а да заявява, че държавата е лош стопанин. Няма как да е вярно. Сегашната мутренска държава ако се върне в ерп-тата ще е като слон в стъкларски магазин. Луди талази герберски млади калинки с напълно безпредметни дипломи ще налазят високи постове и ще стане мазано. ЕРПтата са много регулиран бизнес, ама много регулиран. Там трябва да се пипа с много, ама много акъл. Такъв у яловата ни крадлива десница няма. Просто няма - 28 години доказателства за това бол. Опозицията си изигра картите - признавам. Обаче решението не виждам за сега за себе си. Вместо да санираме можехме да купим ЧЕС, но какво от това - калинките щяха да го фалират и набълбукат със заеми. Нещо като БТК. Направиха и 1.5 милиарда лева дълг, а като държавна беше печеливша. Помислете. Заради МТЕЛ сринаха БТК. Държавна намеса в телекомуникациите. Всеки от бизнеса го знае, ама никой не го казва на глас. Ако и в ЕРПтата ще става така благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 2
mariata
преди 6 години
Интересно защо сайтът ми сложи звездички на дума, която не е обидна и дефинира название за граждани, които живеят в малки населени места, които не са градове и започват със "с"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
mariata
преди 6 години
Така е както пишеш. Трудно се допуска нов играч.И все пак през определен период играчите се сменят. И някои от новодошлите са били прости неуки ***, които като деца са яли варени картофи и филия с маз и сигурно думата "премиер" не са могли да я напишат правилно. В един момент съдбата им дава шанс и се изстрелват нагоре.За успеха са необходими най-вече топки, по-малко акъл, и най-малко морал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
anatoli75
преди 6 години
Искам да се извиня не на уважавания "велик" инвеститора,а на останалите нормални хора в този форум, чак сега видях репликата Ви,за да ме разбереш ще ти покажа следния пример:Разликата между кака Гинче и сериозен инвеститор е все едно брат ти да е изпълнителен директор в "ALSTOM" и да те назначи за негов заместник,как би се приело от неговите подчинени.Опитах без епитети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 6 години
Колега над 300 мил. евро иде реч пък те за 100 мил лв. активи над 6 пъти разлика. Те по баланс с разни оценки и до повече активи може да стигнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Sitting_Bull
преди 6 години
Само пропусна, че основния процент от финансирането е привлечено. Те тия дето отпускат кредитите са все наивници и дават ей така на някой, който решил да дава повече от реалната цена за нещо. Аман разбирачи теоретици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 1
pinoccio
преди 6 години
Живях и по времето на комунизма. Беше ми омръзнало държавата да наднича и от шкафа за хляба, където го държахме. Пазели го да не мухлясва, грижата била за човека. Но сега, като ставам свидетел на тези безобразия, които се крият зад пробитите ни закони и ползват йезуитска лексика, за да ни обясняват, че безплатната енергия е открита и само цигганите могат да ни я доставят - онова време ми става мило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 5
shinawatra
преди 6 години
Като четеш простотии така се получава. И аз имам 2-3 фирми, които съм закрил поради неплатежосподобност, според нашите закони е ОК. Капиш? Комунистически ***, ходете си цъкайте на Посерано, не тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
Vatman
преди 6 години
Ако е така, когава защо се получава това: Гинка и Славчо - неплатежоспособни кредитополучатели и длъжници на НАПhttps://bivol.bg/ginka-cez-2.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
ти си по голям малоymник от с3, да не си му шеф в герберската тролска организация ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още