IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна намалява потреблението на газ с 5-10% заради липса на доставки от Русия

Газпром е върнал мартенската предплата за газовите доставки и Украйна няма основание да получава газ от Русия

19:53 | 01.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна изпитва недостиг на природен газ от 10 милиона кубични метра на ден и от събота намалява за четири дни потреблението на газ с 5-10 процента заради липса на доставки от Русия, съобщи ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Андрий Коболев, цитиран от ТАСС и Ройтерс. Той каза това днес на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Коболев потвърди, че "Газпром" е върнал мартенската предплата за газовите доставки и по този начин сега Украйна няма основание да получава газ от Русия.

Ръководителят на енергийната компания посочи, че според метеорологичните прогнози ниските температури в страната ще продължат още няколко дни, ориентировъчно до 4 март, след което дневното потребление на газ ще се върне в рамките на 160 млн. куб. метра спрямо сегашните 200 милиона.

Андрий Коболев подчерта, че Киев има юридически основания да взима газ от транзитната тръба, но няма да го направи.

Заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Александър Медведев заяви, че холдингът е получил от "Нафтогаз" предплата за мартенските газови доставки, но я е върнал поради несъгласуване на допълнително споразумение към договора, така че доставките няма да започнат.

В сряда Столкхолмският арбитраж задължи "Газпром" да плати 2,56 милиарда долара по транзитния договор с "Нафтогаз Украйна", но компанията изрази несъгласие с това решение на съда и обяви намерението си да "защитава правата си в съответствие с приетото законодателство".

В тази връзка украинският президент Петро Порошенко посочи, че Киев ще иска запор на активите на Газпром, ако руската страна не изпълни решението на Стокхолмския арбитраж.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 45 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Украйна полекичка започва да захапва хурката .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още