IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинският парламент одобри законопроект за създаване на антикорупционен съд

Стъпката доближава Украйна към дълго отлаган транш от Международния валутен фонд

22:41 | 01.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украинският парламент одобри днес на първо четене законопроект за създаване на антикорупционен съд - стъпка, която доближава Украйна към дълго отлаган транш от Международния валутен фонд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Текстът е подготвен от президентството и се очаква да претърпи още съществени поправки. Той беше одобрен от 282-ма депутати при необходим минимум от 226-ма, посочва Франс прес.

Президентът Петро Порошенко приветства решението. "Призовавам депутатите да не бавят приемането му на последно четене", реагира той на страницата си във Фейсбук.

Борбата с корупцията по високите етажи на властта беше едно от главните искания на проевропейския бунт на Майдана през 2013-2014 г. и остава едно от ключовите изисквания на западните поддръжници на настоящата власт, произтекла от това движение.

В последните години Украйна се сдоби с нови антикорупционни структури като разследващата агенция Национално антикорупционно бюро (НАБУ) и Специализираната антикорупционна прокуратура (САПУ), но създаването на независим съд, замислен като кулминация на системата, се бавеше.

Под натиска на Запада и на украински активисти в края на декември, след месеци на колебания, Порошенко предложи този законопроект.

Макар да настояваха енергично за тази мярка МВФ и Световната банка, чиято финансова помощ е изключително важна за Украйна, разкритикуваха някои елементи от текста.

Много положения в законопроекта не съответстват на ангажиментите на Киев към МВФ, се казваше в писмо на Фонда, разпространено в медиите в средата на януари. В него се обръщаше специално внимание на "изключенията, които се правят за някои висши представители".

През февруари Порошенко изрази надежда, че в парламента ще бъде постигнат компромис, за да бъде този документ приведен в съответствие с изискванията на западните партньори.

Според Световната банка ширещата се корупция лишава Украйна от 1 до 2 процента от националното й богатство годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
ABBA
преди 6 години
Антикорупционен съд = Фашингтон вече ще може да съди олигарските украински, които папкат без да слушкат!С'я трябва да се слушка, иначе конфискация. Дори и да не са в англосаксонските оШфорни зони :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още