IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Няма данни за пазарни злоупотреби заради говоренето по сделката за ЧЕЗ

Няма основания за спиране на търговията с акции от капитала на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Енерго, отчитат от надзорния орган

20:47 | 01.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Доколкото сме запознати с изказванията на различни лица по повод сделката с мажоритарния пакет акции от капитала на ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България се осъществяват след разкриване на информация за взетото решение от Надзорния съвет на ЧЕЗ Чехия, предвид което не са налични данни за извършени пазарни злоупотреби, заявиха от Комисията за финансов надзор (КФН) пред Bloomberg TV Bulgaria.

От надзорния орган обясниха още, че изказванията не касаят дейността на публичните дружества, а единствено сделката и нейното развитие.

„На този етап не виждаме нужда от някаква извънредна намеса на КФН“, посочват от институцията в отговор на въпрос има ли основания за самосезиране по силата на Закона за прилагане на мерките срещу пазарни злоупотреби с финансови инструменти при сделката за ЧЕЗ България във връзка с разпространяване и боравене с чувствителна информация от страна на обществени фигури по казуса.

Задължение към надзора ще настъпи след евентуалното регистриране на все още неприключените сделки в Централен депозитар, като за купувача и за продавача ще възникне и задължението за уведомяване на КФН в четири работни дни след сетълмента, обясниха от Комисията.

В срок от 14 дни от придобиването, купувачът на акциите на двете публични дружества "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" ще трябва да отправи търгово предложение до останалите акционери.

Друга възможност пред бъдещия собственик е да се разпореди с акциите, отново в посочения срок, по начин, че да не притежава повече от една трета от капитала на всяко дружество.

Основания за спиране на търговията с акции от капитала на ЧЕЗ Разпределение България и ЧЕЗ Електро България не са налице, констатират от КФН.

По-рано днес зам.-председателят на КФН участва в изслушването на институциите, които имат отношение по казуса ЧЕЗ България в Народното събрание. Бойко Атанасов обясни, че Комисията няма право да извърши предварителен надзор, но внимателно следи казуса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
А такааааа: Значи срещу ЧЕЗ да говорим може, а срещу банките не може, така ли?! И това как така го установихте, въз основа на кой принцип и член от поредната нескопосана наредба? Я Маврудиев да каже: той има опит и с банки и с ЧЕЗ, пенкилер си ни е той, все до Бен Хур и останалата част от парламентарното войнство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още