IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрацията на автомобили вече се извършва по нови правила

Работи системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара

08:28 | 02.03.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вече седмица регистрацията на пътни превозни средства се извършва по нови правила, съобщи БНТ. С промени в Закона за движение по пътищата се обменят данни между МВР и Нотариалната камара. Чрез общата система служителите на МВР получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време.

С промяната в правилата хората, които продават автомобилите си, вече не са задължени да представят пред „Пътна полиция“ договор за покупко-продажба. „Това става по електронен път след сключване на сделката при нотариуса“, казва Галя Николова от „Пътна полиция“.

След като сделката при нотариуса приключи, в „Пътна полиция“ има задължение да дойде само новият собственик с личната карта, платежното нареждане и копието на договора.

В рамките на 5 минути вече е извършена пререгистрацията. Следва ламиниране на талона и връчването му, обяснява Галя Николова. 

Новата услуга се извършва единствено от нотариусите, които притежават квалифициран електронен подпис. В общата информационна система с „Пътна полиция“ те могат да проверяват данни в регистрите, свързани само с конкретната сделка.

От Нотариалната камара са категорични, че услугата не оскъпява сделките.

Новият регламент важи само при сделки с вече регистрирани у нас коли, на които не се налага смяна на регистрационния номер. Автомобилът трябва да е преминал технически преглед и да има сключена застраховка "Гражданска отговорност". Освен това автомобилът трябва да сменя собственика си в рамките на един регион и по него да не са правени промени.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на свидетелството за регистрация на моторно превозно средство, а новият собственик да може да го получи по пощата.

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Нотариалната камара автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба и ще подобри работата на „Пътна полиция“, заявиха пред БНТ комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция“ и Димитър Танев, председател на Нотариалната камара.

„Идеята е да се спести времето на гражданите, а държавата да запази контрола си върху сделките с автомобили чрез нотариусите“, допълни Димитър Танев.

„Автоматичните проверки гарантират на купувача, че превозното средство е проверено отвсякъде“, допълни Бойко Рановски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
пасъм
преди 6 години
Говори се ту за МПС, ту само за автомобили.За мотопеди и другите важи ли последно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
sosi
преди 6 години
Голям напредък - вече няма защо да носиш и договора за покупко-продажба в КАТ. При няколко условия, поради което е по-добре да си го вземеш и него. Превърнахме се в държвата на нотариусите. А тия станаха по 300 кила, бият печати и прибират милиони в джоба си за дребна канцеларска работа като през 18-ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още