IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли пенсионните фондове да купят ЧЕЗ Разпределение?

Те вече държат 33% от дружеството, имат пари и могат да назначат професионален мениджмънт

15:51 | 02.03.18 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кой трябва да купи активите на ЧЕЗ в България и основно ЧЕЗ Разпределение България АД, което държи инфраструктурата (грубо казано жиците)? Това е основният въпрос в икономическия живот на България през последните дни.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че влизането на държавата в сделката може да бъде усложнено от Търговския закон и европейските енергийни правила.

Никой обаче не споменава като възможност пенсионните фондове, които вече заедно държат 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България АД.

През 2017 г. е имало подобен случай в Австралия. Там не офшорки, а китайци са искали да придобият местното електроразпределително дружество Ausgrid. Тогава австралийските власти дали червена светлина китайците, създали са нови регулации и специален борд за одобрение на подобни сделки. "Помолили“ са местните пенсионни фондове да влязат в сделката и да купят електроразпределителното дружество Ausgrid. Факт е, че стратегически активи не могат да бъдат купувани от когото и да е.

Пенсионните фондове имат активи за над 11 млрд. лв. и  лесно могат да увеличат дела си в ЧЕЗ Разпределение България АД от около 33% до почти 100%. Те лесно могат да направят търг за професионален мениджмънт и да осъществяват контрол над дружеството, което и сега е публично и акциите му се търгуват на БФБ-София.

От своя страна държавата ще може да контролира дружеството чрез Комисията за енергийно и водно регулиране, а със сигурност пенсионните фондове ще са съгласни представител на държавата да влезе в Надзорния съвет на ЧЕЗ Разпределение България АД.

Разбира се, освен пенсионните фондове малък дял в ЧЕЗ Разпределение България АД може да придобие Българският енергиен холдинг АД (например около 10%, което ще е достатъчно за силен контрол), както и други инвеститори.

В този смисъл варианти за действие има и трябва да се реализират. Ясно е, че вариантът група офшорки да придобият инфраструктурата, не е добър. Ако зад тях стоят политици, които оказват натиск на КЕВР и инвестициите бъдат занемарени, може да станем свидетели на регулярно спиране на електроподаването в Западна България.

Коментарът е авторски на журналиста Мариян Йорданов и не ангажира редакцията на Investor.bg.

Развитието на темата за ЧЕЗ може да следите тук 

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 0
vezna
преди 6 години
Ако бяхме нормална държава, щеше да е логично фондовете да могат да управляват дружеството, но в момента от целия шум става ясно, че държавата е решила да овладее ЧЕЗ, а от там насетне, нищо не се знае. Имаше един лаф - като закрием държавата, последния да загаси лампата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Марияне, ако не бъде създаден такъв борд и в България, и други неща ще бъдат разпродадени и "дадени" до края на този мандат. Гинка, с нейният опит, дали няма да кандидатства и за концесията на летище "София"? Най-вероятно натам вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Чети бе, ***:Списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност:ПОСТАНОВЛЕНИЕ 181 ОТ 20 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ И ДЕЙНОСТИ, КОИТО СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ(ОБН. - ДВ, БР. 86 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 27.10.2017 Г.)Приложение към чл. 1, ал. 1 I. Сектор "Земеделие, производство и безопасност на храните" 1.1. Производство на храни; 1.2. Съхранение на храни; III. Сектор "Водни ресурси" 1. Стратегически дейности: 1.1. Осигуряване на питейна вода; 1.2. Контрол на количеството на водните запаси; 1.3. Мониторинг на качеството на водата.(2) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) Храни са и напитките, дъвката и всяко вещество, включително и водата след излизането и от водоснабдителните съоръжения при крайния потребител, вложена в храната при нейното производство, приготвяне или обработка, както и бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води."както и бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води."А интернета стратегически обект/актив/дейност ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 6 години
Доставчиците на минерална вода актив засягащ националната сигурност ли са?Не! други не умни въпроси имаш ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 3
vankata89
преди 6 години
Да не забравяме че при инфлация едно от първите неща което с дига е тока. Така че е добра идея според мен пенсиите да влязат тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
mick
преди 6 години
На пенсионните фондове, мисля, е забранено със закон да имат мажоритарен пакет от акции на което и да е дружество. Идеята е явно те да са само донори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 6 години
А томидончев се изявява като диригент на тоя същия пазар:ти продай това, ти купи това на гинкина цена..На това ли му казват crisis management? Да спасиш *** на шефа, дето се опитва да цапцардоса 100 милки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
А на това му се вика свободна пазарна икономика... ама друг път.Сигурно говориш за невидимата ръка на пазара? Смях, пълен смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 6 години
Доставчиците на минерална вода актив засягащ националната сигурност ли са?Не производителите, доставчиците. :-D :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Могат, ама само на цена посочена от ГИНКА ООД.Муахахаххаха :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още