IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Стотици са фирмите, отказали се да инвестират у нас заради липсата на кадри

Това е проблем за малкия и средния бизнес, който няма да може да въвежда технологии и да цифровизира индустрията

11:06 | 02.03.18 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Велев: Стотици са фирмите, отказали се да инвестират у нас заради липсата на кадри

Компаниите, които не са инвестирали в България заради липсата на човешки ресурси, са десетки и стотици. Това е най-острият проблем, който стои пред икономиката на страната, той задържа развитието. Така коментира липсата на работна ръка Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вече редица компании започнаха да се изтеглят от България заради този проблем. В средносрочен план страната има нужда от поне 500 хиляди души работна ръка, подчерта той.

По думите му липсват хора за работа с всякаква квалификация. “Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири. Като тръгнем от хора, за чиято работа не се предполага никаква квалификация, и стигнем до IT сектора, където е болезнено остър проблем”, каза Велев. 

Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати. Но е проблем за малкия и средния бизнес, който няма да може да въвежда информационни технологии и да цифровизира индустрията, обясни той.

Велев смята, че у нас този казус не се решава адекватно.

Има всякакви популистични възгласи, че ако внесем работници от чужбина, ще замръзнат заплатите. Нищо такова няма да се случи. Ние трябва да облекчим още повече вноса на работна ръка“, заяви той.

Велев обясни, че много малко от законовите предложения, които бизнесът е направил, са били приети именно заради такива неоснователни страхове.

същност това, което предложихме, е да се следва европейското законодателство. Ние тук имаме много ограничения, които въобще не са предвидени в него", отчете председателят на АИКБ.

Вижте повече във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 35 rate down comment 6
0pk
преди 6 години
Не е точно така и то го знаеш много добре хитрец селски :)Тогава за всички имаше, но за някои малко повече. Сега има ужасно много за някои, а останалите си разпределят трохите който както се уреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 21
khao
преди 6 години
Ама това, да няма за всички е в основата на капитализма, брато----демек преди 89та е било почти капитализъм, нямаше за всички освен партийците .... да ти имам и разсъжденията *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Хайде де, Евгения Маринова, оправи си заглавието. Направи го на "Велев: Стотици са фирмите, отказали се да инвестират у нас заради липсата на ЕВТИНИ кадри".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 6 години
а ти как успя един проблем породен от алчноста и некадърноста им да го извъртиш на идеология и ефтина пропаганда ? пълни гупоcти си написал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 4
0pk
преди 6 години
Ама това, да няма за всички е в основата на капитализма, брато. Който дава повече - за него има. Който не може - да сваля кепенците и да ходи при който може. Пък да обяснява как държавата трябвала да подпомага предприятията при кризи, за да не губели работниците, ми намирисва на социалистическа интерпретация на капитализма - но то не е далеч от това в което се превърна модерния капитализъм в "развитите" страни :]Като цяло, идеята която се опитват да прокарат е ясна - тука не става дума да се вкарват мастиленозелени, а конкретно "бели" кадри от разпердушинени държави като Украина, Молдова и подобни. Така правеха в Европа и затова ние сме на тоя хал сега. Съответно трябва да предадем деструктивната вълна по-нататък, за да има кадри за нас. Но това няма как да се случи в дългосрочен план, поради простата причина, че както той сам каза - наема който трябва да плаща работника е 1/4 от целия доход който ще получава. Много се съмнявам, че в по-белите от нас държави съотношението е същото - съответно работника му няма да се задържи дълго при тези условия а ще отплува по-нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 6
comet
преди 6 години
Наскоро гледах филм за реката Ганг в Индия, как местните хвърлят в нея масово човешки и животински трупове, фекали, всякакви индустриални отпадъци и в същото време се къпят в нея и пият от водата на реката (разчитайки че бактериите в реката разграждат и я самопречистват защото била свещенна), че и се размножават с огромен прираст!В нашето евросъюзно блато, с управляваща загниващата преохранена олигархия допуснала епидемичното размножаване на бактерията модерните западни ценности, вносът на африкано-азиато емигранти категорично ще доускори изчезването на белите европейци! В САЩ гетото успешно го разшириха от 20% на на 50% за има-няма 20 години. В Европа много изоставаме, та елитЪт ни ще внесе наготово още циг-анета (щото наличните са ни малко) та да доускорят процеса!Елита политици-работодатели радеещи да внасяте циг-ано-емиграция, мислите си че натрупаното ще ви предпази ли, то ще е само до време, ... ще прогледнете когато дъщерите или внучките ви тръгнат да се дрогират и просят дрога (предлагайки телата си) от ония които ще внесете, ... но ще е безпощадно късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 4
abdul
преди 6 години
Глупости. Ако вдигне заплатите достатъчно, ще идват тука ядрени физици от Тамбукту. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 36 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
Оправете си заглавието - "..заради липсата на ЕВТИНИ кадри".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 18
Money
преди 6 години
То си противоречиш. Той казва, че има недостиг като цяло. Това, че една фирма може да вдигне заплатите и да наеме малкото налични кадри не означава, че ще има и за останалите. Помисли малко. Не така пъвосигнално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 31 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Значи тоя експерт казва, че компанията която напуснала БГ поради липса на кадри, отишла някъде, където трябвало да плаща по-големи заплати. И следователно, тая мантра че при нас няма кадри щото са ниски заплатите, очевидно не е състоятелна. :))))))"Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати. " - значи все пак заплатите играят основна роля?Този човек си противоречи всяка минута и не се усеща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още