IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Велев: Стотици са фирмите, отказали се да инвестират у нас заради липсата на кадри

Това е проблем за малкия и средния бизнес, който няма да може да въвежда технологии и да цифровизира индустрията

11:06 | 02.03.18 г. 27
Автор - снимка
Редактор
Велев: Стотици са фирмите, отказали се да инвестират у нас заради липсата на кадри

Компаниите, които не са инвестирали в България заради липсата на човешки ресурси, са десетки и стотици. Това е най-острият проблем, който стои пред икономиката на страната, той задържа развитието. Така коментира липсата на работна ръка Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Вече редица компании започнаха да се изтеглят от България заради този проблем. В средносрочен план страната има нужда от поне 500 хиляди души работна ръка, подчерта той.

По думите му липсват хора за работа с всякаква квалификация. “Скоро стана ясно, че Асоциацията на овцевъдите търси 1000 пастири. Като тръгнем от хора, за чиято работа не се предполага никаква квалификация, и стигнем до IT сектора, където е болезнено остър проблем”, каза Велев. 

Според него това не е проблем за големите компании, защото те ще си намерят кадри от държавни администрации и от банки, като дават добри заплати. Но е проблем за малкия и средния бизнес, който няма да може да въвежда информационни технологии и да цифровизира индустрията, обясни той.

Велев смята, че у нас този казус не се решава адекватно.

Има всякакви популистични възгласи, че ако внесем работници от чужбина, ще замръзнат заплатите. Нищо такова няма да се случи. Ние трябва да облекчим още повече вноса на работна ръка“, заяви той.

Велев обясни, че много малко от законовите предложения, които бизнесът е направил, са били приети именно заради такива неоснователни страхове.

същност това, което предложихме, е да се следва европейското законодателство. Ние тук имаме много ограничения, които въобще не са предвидени в него", отчете председателят на АИКБ.

Вижте повече във видеото!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 23 rate down comment 2
khao
преди 6 години
значи Велев може да си отвори фабрика там и ще е щастлив и без проблеми, или направо една във Виетнам :):) ... аа чакай, май ще трябва да им плаща по-високи заплати и там не познава никой от местните политици, ама това живота няма две добри неща на едно място :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 1
ABBA
преди 6 години
Помните ли какво каза Теодоси, де от 30 всетовни олимпиади по физика, ни класира първи на 25?На тия времена не вижда как отличници могат да оцелеят сред тези деееееебили!Факт, това каза - особенно последната дума.В училище всеки нагГлец по всяко време си прави каквото си иска!Като няма елементарна дисциплина, какво образование!? Цирк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 23
WarrenBuffett
преди 6 години
В същност им липсват. В Чехия има цял завод на Шкода, 100 %, с виетнамски работници, а у вас в БГ се карата дали да са 10 или 20 % !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 1
khao
преди 6 години
обаче никой не разсъждава защо над 2 милиона в детеродна и трудова възраст избягаха ? ... като тия 2 милиона са от берачи на сливи до ядрени физици, точно квито му трябват на Велев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 45 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Чудно как не им липсват в Чехия, където безработицата е 2.4 %, а им липсват тук, където безработицата е 7 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 5
0pk
преди 6 години
В уравнението на тоя казус включва ли се наличния потенциал от незаети търтеи или тяхното отглеждане си е константна величина? И като най-бедна държава в ЕС, с най-ниски заплати, наистина ли си въобразява някой, че като внесе хора да му работят, те няма да избягат по-назапад след като си оформят легални документи? Айсиктир сектора ще се оправи, те хората си организират квалификационни курсове и в един момент ще си намерят кадри. Там вече никой не си въобразява, че държавата ще обучи такива. Ама да се върнем на овчарите - като караш по междуградски път, на всеки километър по една потенциална овчарка стои. Гегата в ръцете и на работа - все ще е по-добре от това...По-популистично изказване от това, че като се внесат кадри ще се оправи работата, не съм чувал :] Германците нали си внесоха, подобри ли се при тях обстановката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 55 rate down comment 3
Hahoto
преди 6 години
Къде беше бе Велев, когато разсипвахте държавата, унищожавахте отраслите, затривахте специалностите и пропъждахте всичко кадърно да си дири късмета по света, но не и у нас. Къде беше? Що тогава не ги приказваше тия работи, кога "натрупвахте първоначалния капитал" и унищожихте човешкия в тази държава. И маймуни ще внасяте в тая държава, само и само да цо.цате. Всичко трябва да ви е наготово от държавичката - точеца да ви е "йовтин", работната ръка да ви е "йовтина", ако може и държава и хора да блъскат за вас, а вие "великите инвеститори" съвременните град/б/ители да наставлявате дидактично, кое как, кога и защо......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още