IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карни призова за край на криптоанархията

Според гуверньора на Английската централна банка дигиталните валути ес нуждаят от засилени регулации

14:14 | 02.03.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни по време на днешното си изказване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни по време на днешното си изказване. Снимка: Ройтерс

Управителят на Английската централна банка Марк Карни призова за по-строги регулации на дигиталните валути, за да може по този начин да се сложи край на тяхната „анархия“. По думите му е дошло времето „екосистемата на криптоактивите да бъде подложена на същите стандарти като останалата част от финансовата система“, посочва Bloomberg.

Карни заяви още, че в момента криптовалутите не представляват риск за финансовата стабилност, но това може да се промени, ако повече хора започнат да инвестират в тях.

Според него пътят на регулациите е по-добър от този на забраните, тъй като по този начин ще се възпрепятства незаконната дейност, ще се стимулира целостта на пазара и ще се защити сигурността и стабилността на финансовата система. 

Карни заяви още, че „изключителната променливост“ на криптовалутите отразява липсата им на вътрешна стойност или външна подкрепа. Неговите изчисления показват, че средната волатилност на първите десет криптовалути по пазара капитализация е повече от 25 пъти тази на американския пазар с ценни книжа през 2017 г.

В изказването си той посочи отново, че дигиталните валути са се провалили като парична форма, отхвърляйки възможността централните банки да започнат издаването им в бъдеще.

„Има много причини да е малко вероятно криптоактивите във вашия дигитален портфейл да са бъдещето на парите“, каза той, но допълни, че това не означава тяхното отхвърляне. „Технологията в основата им вече оказва влияние. Подлагането на криптоактивите на регулация може потенциално да предизвика зараждането на иновации, които да служат по-добре на обществеността“, посочи той.

Гуверньорът също така подкрепи намерението на американската Комисия по ценни книжа и борси да класифицира криптовалутите като ценни книжа, които са обект на закони, определящи тяхното издаване и търговия.

Комисията за финансова политика на Английската централна банка в момента провежда проучване за това какво влияние ще окажат криптовалутите върху британската финансова стабилност, въпреки че според Карни няма значителен риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
birmingam
преди 6 години
За мен това е истината едно към едно. Браво. Само не виждам защо има седем отрицателни позииции. Много се чудя да ли са "Банкери" с много хиляди левове. Те не обичат свободата, не обичат малкия човек. Те са хрантутници буквално. бРаво за коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
thehappyroger
преди 6 години
Това момче не може да спи спокойно откакто биткойна се прочу с рекордно високият си ръст на цената. Спокойно, дете, хората още са мн невежи, че да ви бутнат системата и да се освободят от робството на кретено-масоно капитализма, все още прекалено мн хора ви вярват, не осъзнават кои сте в действителност и какво наистина правите, както и до какво ще доведе това в света и ви защитават ревностно, ама сегашната система и икономика няма да може да функционират нормално до 10 години заради планетарните промени, всичко ще се промени, напълно буквално, а вие това май не го осъзнавате и ще бъде мн забавно за неутралните зрители да ви гледат сеира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
redcretin
преди 6 години
Кон кат мре-най-много рита!екосистемата на криптоактивите да бъде подложена на същите стандарти като останалата част от финансовата система - хааахахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още