IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спасява Европа от „сибирския“ студ с още газ

Зимните студове поставиха на изпитание европейската енергийна мрежа, подчертавайки зависимостта на континента от Москва

21:04 | 02.03.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия изнася за Европа повече газ от когато и да е било, след като арктическият студ, който скова Стария континент, увеличи потреблението на отопление и електричество и подчерта зависимостта на региона от източния си съсед.

Дневните доставки на „Газпром“ скочиха до рекордни нива през февруари, показват данни на държавния производител, цитирани от Bloomberg. Потреблението в Европа достигна до най-високата си стойност за последните пет години в седмицата до 24 февруари, показват изчисления на базираната в Лондон компания Marex Spectron Group Ltd.

„Наблюдаваме най-студеният край на зимата от години, а Русия е първият доставчик с достатъчно допълнителен капацитет, който да отговори на екстремното увеличение в търсенето“, посочва метеорологът към компанията Джакомо Масато.

Това дава на „Газпром“ - доставчик на газ за континента от десетилетия, перфектната възможност да изтъкне ролята си на енергиен пазител на Европа. „Само „Газпром“ е способна да увеличи доставките на газ за европейските потребители до максимални стойност изключително бързо“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Алексей Милер, според когото няма друг, който да може да се справи с тази задача. 

През предишната седмица зимните студове поставиха на изпитание европейската енергийна мрежа, като някои цени на газта във Великобритания се утроиха до рекордни стойности. Заради своя ограничен капацитет да съхранява природен газ и намаленото количество на пристигнали този сезон танкери с втечнено гориво, континентът зависи от доставки чрез тръбопроводи с основни производители Норвегия и Русия.

Осло обаче не разполага с толкова голямо допълнително количество от горивото, колкото Москва, а някои от съоръженията в северноевропейската страна трябваше да намалят производството си заради прекъсвания на работата по време на пика на „ледената“ криза в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 16 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Хахаха... Виж дали не се намират и на Уралвагонзавод и Сухой - и за тех скоро ше има бая бизнес, май... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 29
sosi
преди 6 години
Тоя дето е сглобявал тази долнопробна руска пропаганда си няма и понятие какви запаси на газ има в ЕС, за много повече от няколко дена еhttps://agsi.gie.eu/#/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 23
Money
преди 6 години
Стари кагебейци, това е бизнес бе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 42 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Или както казват старите, мъдри хора: когато копаеш нов кладенец, не бързай да пи^каеш в стария, че не се знае от новия дали ше тръгне вода... ; :lol: Ама това старите и мъдрите... Сега нали управляват младите, красивите, образованите и интелигентните... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 11
majnata
преди 6 години
А къде останаха "диверсификацията" и намаляване зависимостта от Русия ?! Ами политкоректните доставки на шистак от америка ...?! Или през лятото голям го вадим , пък през зимата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още